fallback

S&P 500 и Nasdaq приключиха сесията с нови рекорди

Понеделник е първият ден на повишение за последните три сесии

23:57 | 10.06.24 г.

Американските борсови индекси S&P 500 и Nasdaq Composite затвориха с нови рекорди, след като поскъпването на акциите на Nvidia тласна нагоре технологичните книжа, а инвеститорите очакват решението на Федералния резерв за лихвените проценти, предаде CNBC.

По-широкият пазарен индекс S&P 500 се повиши с 0,26% до 5 360,79 пункта, докато технологичният Nasdaq Composite нарасна с 0,35% и завърши на ниво от 17 192,53 пункта. Dow Jones Industrial Average добави 69,05 пункта, или 0,18%, като приключи на ниво от 38 868,04 пункта.

Цената на акциите на Nvidia се покачи с близо 0,8%, тъй като влезе в сила сплитът на акциите в съотношение 10:1. Книжата на Meta Platforms поскъпнаха с близо 2%, което повиши технологичния сектор на S&P 500 с около 0,3%.

Предстоящото решение на Федералния резерв за лихвените проценти и индексът на потребителските цени за май, които ще бъдат обявени в сряда, могат да бъдат ключови тестове за пазарите, особено след като силният доклад за работните места в САЩ от петък продължава да сочи, че централната банка може да се въздържи от понижаване на лихвите.

Инвеститорите ще анализират актуализираните прогнози на Фед за сроковете и честотата на намаляване на лихвените проценти. Според инструмента CME FedWatch Tool пазарите сега очакват само едно понижение на лихвите през тази година, което ще се случи през ноември.

Но Сам Стовал, главен инвестиционен стратег в CFRA, коментира, че инфлацията все още се задържа на високи нива, което предизвиква трайни опасения сред инвеститорите.

"За мен най-голямото притеснение е, че Фед не е действал достатъчно дълго време", каза той в скорошно интервю за CNBC. "Мисля, че това най-малкото ще ни държи в някакъв диапазон и вероятно ще спре пазарите да се развиват много повече в краткосрочен план."

Всъщност през следващите няколко седмици Стовал очаква пазарът да се отдръпне с поне 5% в рамките на лека корекция.

В очакване на срещата на Федералния резерв за паричната политика и ключовите данни за инфлацията в понеделник доходността по американските държавни ценни книжа се повиши. Доходността по 10-годишните ДЦК нарасна с близо 4 базисни пункта до 4,465%. Тази по двугодишните добави 1 базисен пункт до 4,883%.

Фючърсите на суровия петрол поскъпнаха с над 2% в понеделник, тъй като според анализаторите търсенето на горива през лятото ще доведе до дефицит на предлагането на пазара през следващите седмици.

Цените на златото се повишиха в понеделник след най-големия дневен спад на благородния метал от три години и половина насам през последната сесия, тъй като инвеститорите очакват данните за инфлацията в САЩ и решението на Федералния резерв за лихвените проценти. Спот цената на златото се повиши с 0,7% до 2309,39 долара за тройунция. Фючърсите върху златото в САЩ се поскъпнаха с 0,09% до 2327 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:08 | 11.06.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още