fallback

"Роснефт": "Фантомни барели" доведоха до спад на цената на петрола

Ниската цена на петрола може да доведе до отпадане на санкциите срещу руския петрол, смята Игор Сечин

10:33 | 09.06.24 г. 1
Автор - снимка
Създател

Цената на  петрола тръгна надолу, въпреки че ОПЕК+ реши да удължи ограниченията в предлагането на петрол на пазара. Според ръководителя на водещата руска петролна компания "Роснефт" Игор Сечин причината за това са "фантомни барели".

"Наблюдаваме формиране на резерви както при западните, така и при компаниите от Близкия изток, които могат да доведат до сериозни изменения на пазара. Наличието на тези "фантомни барели" са в състояние да окажат мащабно въздействие на пазара, да уравновесят влиянието на доброволното намаляване на квотите на добива, което предприеха основните участници в ОПЕК. Това показват и цените на пазара, които намалявт след последното решение на организацията", заяви Сечин по време на икономическия форум в Санкт Петербург.

През миналата седмица петрола записа спад на цената си за трета поредна седмица. Европейският сорт "Брент" дори отбеляза четиримесечен под, търгувайки се за кратно на ниво от 77 долара за барел. По-късно обаче възстанови част от загубите и затвори седмицата на ниво от 79 долара за барел.

Според пазарни анализатори причината са опасенията за търсенето. Колкото до решението на ОПЕК+ пазарите оцениха, че ограниченията се запазват, а няма допълнително съкращаване на добивите или предлагането, което е сигнал, че ситуацията ще се задържи така още известно време. Страните извън ОПЕК също увеличават добива и така успяват донякъде да неутрализират усилията на петролния картел.

В своето изказване в Петербургския форум Сечин отчете още, че има увеличение на капацитета за добив сред някои от държавите от ОПЕК - Иран, Саудитска Арабия, Кувейт и Обединените арабски емирства (ОАЕ), който вече достига 13% от капацитета за добив на петрол на организацията, или 5,6 млн. барела на ден.

Според него също така потреблението на петрол ще продължи да расте, въпреки че повечето анализатори очакват пик на потреблението и след това плавно намаление, свързано със зеления преход.

Всъщност Игор Сечин е скептичен относно връзката между парниковите газове и климатичните промени. Според него промените са причинени от природни фактори, които са несъпоставими като влияние с човешката дейност, но стремежът към чиста енергия е причинил намаляване на инвестициите в изкопаемите горива и това е довело до дисбаланс на пазарите и недостиг на електроенергия в САЩ и Канада.

 Ниската цена на петрола пък е възможност да отпаднат санкциите срещу руския петрол, допълни още ръководителят на "Роснефт".

Страните от Г-7 и ЕС наложиха таван на цената на петрола от 60 долара за барел в опит да ограничат средствата, които Москва използва за финансиране на войната си в Украйна. В първите месеци мярката имаше резултат и действително доведе до намаляване на приходите, но това беше за кратък период, след което Москва намери начини да заобикаля санкциите - основно чрез закупувайки на стари танкери и използвайки свои ресурси за застраховка на товари.

От края на 2023 година САЩ започна да налага вторични санкции срещу компании, които имат връзки с компании в санкционните списъци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:36 | 09.06.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още