fallback

Ще изненада ли пазарите първото лихвено понижение на ЕЦБ

Има вероятност намаляването на лихвите в Европа да има обратен ефект, посочи Александър Александров, пазарен анализатор

12:30 | 06.06.24 г.

Изненадан съм, че Европейската централна банка (ЕЦБ) изпреварва Федералния резерв с очакваното първо лихвено понижение. Това ще подкрепи пазарите, но има вероятност този ход да има и обратен ефект. Това коментира Александър Александров, пазарен анализатор, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

„Очакванията на пазарите дават 99,5% вероятност за понижение днес, като се калкулират с над 50% вероятност още две понижения през настоящата година. Потенциални дати за това са 12 септември и 12 декември“, каза анализаторът.

По думите му определено този ход ще подкрепи пазарите, тъй като намалява стойността на кредитирането. „При еврото би трябвало да има негативен ефект, тъй като намалява лихвеният диференциал на валутата. Цената на облигациите на дълговите пазари ще се повиши със спада на доходността, което ще е добре за търговците“, добави Александров.

Има вероятност понижаването на лихвите да има и обратен ефект, предупреди той. "Не е изключено пазарите да го приемат като индикация, че икономиката е наистина пострадала от лихвите. Ще следим пазарната реакция в следващите дни до края на седмицата", отбеляза събеседникът. 

„Техническият анализ показва нива на свръхпренакупеност на пазара. Импулсът иззглежда доста разтегнат, но има потенциал за пробив, въпреки че се забелязва известна предпазливост сред инвеститорите заради навлизането в летния сезон“, каза анализаторът.

Европейската централна банка днес се готви да започне да намалява лихвените проценти от рекордно високи нива, уверена, че инфлацията е достатъчно ограничена, за да облекчи тежестта върху икономиката. След като се задържа на връх от 4% в продължение на девет месеца, пазарите прогнозират, че лихвеният процент по депозитите ще бъде намален с четвърт пункт до 3,75% в четвъртък - стъпка, която служители на ЕЦБ масово телеграфираха през последните седмици.

Още от коментара може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:26 | 06.06.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още