fallback

Инициативата на БФБ „Ден за акции“ ще се проведе на 12 юни

В този ден поръчки на индивидуални инвеститори до 2 хил. лв. ще са освободени от такси и комисиони

16:22 | 05.06.24 г.
Автор - снимка
Редактор

За десета поредна година Българска фондова борса (БФБ) организира инициативата „Ден за акции“. Тази година инициативата ще се проведе на 12 юни, като участие са заявили 25 инвестиционни посредника и банки.

„Денят за акции“ дава възможност на широк кръг от хора и индивидуални инвеститори по-лесно да инвестират на капиталовия пазар, като търгуват с акции без такси и комисиони в рамките на този ден, посочват от борсата в съобщение, публикувано на сайта ѝ.

"Инициативата е продължение на дългогодишните усилия и мисия на Борсата да повиши финансовата грамотност и инвестиционната култура на българското общество. Повишените знания за капиталовите инструменти като форма на инвестиция в страната биха разширили кръга от възможности пред хората да управляват по-добре своите лични финанси", допълват от БФБ.

На 12 юни всички индивидуални инвеститори ще могат да купят или продадат акции на регулирания пазар на БФБ, включително и пазара за растеж beam, без такси и комисиони към борсата, Централен депозитар и участващ в инициативата инвестиционен посредник или банка. Специалната възможност ще важи при до 15 изпълнени на 12 юни поръчки на физическо лице с обем не повече от 2000 лв. на една изпълнена поръчка.

Поръчки на стойност над 2000 лв. няма да бъдат освободени от такси. Поръчки, подадени на и преди 12 юни 2024 г., но изпълнени на дата, различна от 12 юни 2024 г., също няма да се ползват от отстъпка. При повече от 15 изпълнени поръчки на едно физическо лице се освобождават от такси първите 15 по най-голям изпълнен обем.

Освобождаването от такси важи за клиенти на борсови членове, участващи в проекта „Ден за акции”, без оглед на това дали са изпълнени срещу поръчки на борсови членове, маркет мейкъри, юридически лица или клиенти на борсови членове, неучастващи в инициативата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:30 | 05.06.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още