fallback

Турция готви данък за трансакциите с акции и криптоактиви

Това е част от мерките на министъра Мехмет Шимшек за засилване на фискалната дисциплина и ценовата стабилност

14:15 | 05.06.24 г.
Автор - снимка
Създател

Турция почти е приключила работата по въвеждането на данък върху трансакциите за покупка и продажба на акции и криптоактиви. За това съобщава държавен представител в сряда, цитиран от Ройтерс.

Този ход е част от мерките, които министърът на финансите Мехмет Шимшек въвежда, за да засили фискалната дисциплина и ценовата стабилност след години на сътресения, които подхранваха нарастващата инфлация в страната.

Тя се е ускорила до 75,5% на годишна база през май от малко под 70% месец по-рано, стана ясно по-рано тази седмица. Месечният ръст на цените, предпочитан показател на Турската централната банка, възлиза на 3,4%. И двата измерителя надхвърлят прогнозите на икономистите.

Шимшек заяви по-рано, че правителството работи и върху регламент за минимален корпоративен данък като част от усилията за установяване на по-справедлива данъчна система.

Управляващата партия на президента Реджеп Ердоган миналия месец представи пред парламента проектозакон, включващ задължения за лицензиране и регистрация за доставчиците на криптоуслуги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:15 | 05.06.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още