fallback

Концертът на Rammstein в Белград предизвика бум в търсенето на сръбски динари у нас

Заради събитието на 25 май българите са изкупили повече динари, отколкото за целия април

10:45 | 05.06.24 г.

Рекордни продажби на сръбски динари отчитат от Tavex. Според данните на компанията през май 2024 г. броят на клиентите в България, закупили сръбската валута, се е увеличил със 115% в сравнение със същия период на миналата година. Общият обем на продажбите е нараснал с 150%, поставяйки нов рекорд за българския пазар.

Организатори и хотелиери в Белград са отчели регистрация на 120 хил. души, дошли специално за двата концерта на Rammstein. От България са дошли над 10 хил. души, като всеки е сменил и е носил със себе си 15-30 хил. сръбски динара.

Шоуто на групата, проведено на 25 май, привлече хиляди сънародници. Дори родните туристически агенции организираха специални екскурзии за феновете на германската група. Над 25% от сделките за купуване на динари са били реализирани в един ден, водейки до огромни опашки пред обменните бюра.

Европейското турне на Rammstein отбелязва началото на летния сезон на пътуванията и демонстрира новата тенденция за екскурзии, свързани с големи културни събития. Валутните дилъри вече забелязват някои нови тенденции в търсенето на валути от българските туристи за предстоящите седмици.

През последните два месеца се наблюдава засилен интерес към китайския юан. Очаква се търсенето на валути за Албания и Босна да достигне своя летен пик съвсем скоро. През предишни години турската лира беше особено предпочитана в периода юни-септември, но вече интересът към нея няма сезонност и се наблюдават високи обеми целогодишно.

Проучване на Европейската комисия показва, че 60% от европейците планират поне едно пътуване до чужбина през 2024 г., като културните събития са сред основните мотиви за тези пътувания.

Според статистиката на Световната туристическа организация (UNWTO) музикалният туризъм е нараснал с 10% в световен мащаб през последните три години, като големите концерти играят ключова роля в този растеж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:47 | 05.06.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още