fallback

Анализатор: Очаква се спад в цената на петрола след решението на ОПЕК+

Премахването на ограниченията за добива вероятно ще доведе до излишък на петрол през 2025 г., смята Димитър Георгиев от "ЕЛАНА Трейдинг"

22:01 | 03.06.24 г. 1

Ако няма политически катаклизъм и нарушение в доставките на петрол, се очаква търговията да остане в тесен диапазон или дори с лек и плавен спад. Неслучайно и след срещата на ОПЕК не виждаме ръст в цената на петрола. Това коментира в предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria Димитър Георгиев, ръководител "Финансови пазари" в "ЕЛАНА Трейдинг".

ОПЕК+ ще премахне ограниченията в добива в края на третото тримесечие на фона на очакванията на страните членки за запазване на добива до края на годината. Ефектът от решението най-вероятно ще бъде излишък на пазара през 2025 г., смята той.

„Очакваше се ограниченията в добива да продължат до края на годината, а те ще бъдат премахнати през третото тримесечие. Малко по малко отиваме към отмяна на ограниченията от 2,5 млн. барела на ден. По този начин е вероятно догодина да има излишък в предлагането. В комбинация с очакваната рецесия, или поне икономическо забавяне в Европа и Северна Америка. това може да доведе до понижение в цената на петрола“, каза Георгиев. 

На въпрос ще успеят ли да задържат цената на петрола в диапазона около 80-85 долара за барел, анализаторът каза, че влиянието на членовете на ОПЕК върху пазара става все по-малко, за което свидетелстват и изключението от квотата на Обединените арабски емирства и заявките на Казахстан и Ирак също да добиват по-големи обеми.

"Мисля, че ако всичко е нормално и няма сътресения...те няма да могат да направят така, че сортът Брент да поскъпне над 90 долара за барел. Аз лично очаквам диапазон между 70 и 90 долара още доста дълго време", коментира събеседникът.

Относно отношенията между страните в ОПЕК+ Георгиев посочи, че от действията на членове на ОПЕК личи известно напрежение и всяка страна иска да увеличи максимално приходите си от продажба на петрол, без да се съобразява с интересите на общата организация ОПЕК+. Тези срещи ще имат все по-малко влияние върху цената на петрола, уточни анализаторът.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:36 | 03.06.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още