fallback

Акция на седмицата: "Градус" АД

Дружеството реализира 14,2 млн. лева печалба през първото тримесечие на годината

09:30 | 02.06.24 г.
Автор - снимка
Създател

„Градус“ АД е акция на седмицата на Investor.bg.

Дружеството отчете тази седмица рекордна консолидирана печалба за първото тримесечие на годината след силен ръст на приходите и изглежда се оттласва след тежката 2023 г.

Компанията приключи 2023 г. с консолидирана загуба в размер на 12,5 млн. лева, след като направи обезценки за над 31 млн. лева, за да се раздели с неоперативни активи. Дружеството акумулира и загуби заради презапасяване със скъпо зърно след началото на войната в Украйна, както и вля някои от дъщерните си дружества.

Промените обаче, както и отчетеният ръст на продажбите, се отплащат. Приходите през първото тримесечие на годината нарастват с 40% до близо 44,5 млн. лева в сравнение с първото тримесечие на 2023 г. Увеличават се приходите от продажби на месо, на зърно и на разплодни яйца и на вътрешния, и на международните пазари.

Печалбата за отчетния период е за 14,2 млн. лева при 4,2 млн. лева година по-рано, което е над три пъти повече на годишна база.

За първи път от пет години обаче „Градус“ няма да разпредели дивидент на акционерите, за да се съвземе след загубите от миналата година. Редовното годишно общо събрание е насрочено за 28 юни.

В последната година акциите на „Градус“ поевтиняват с над 4%, а пазарната капитализация достига почти 343,5 млн. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:30 | 02.06.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още