fallback

"Булметал" отчита 10% ръст на приходите и излиза на печалба през първото тримесечие

Сегментът машини е водещ за компанията за отчетния период

19:30 | 31.05.24 г.

„Булметал“ АД отчита ръст на консолидираните приходи през първото тримесечие на годината в сравнение с първото тримесечие на 2023 г. и печалба в размер на 90 хил. лева благодарение на по-силното представяне на производството и продажбите на машини.

Отчетът на дружеството е публикуван на сайта x3news.com.

Компанията посочва, че капацитетът на машиностроителните дъщерни дружества за тази година е запълнен и се приемат поръчки за следващата 2025 г., което означава, че този сегмент от дейността ще продължи да се представя силно през годината.

Това поставя износа като водещ за формирането на приходите на групата със 78% дял от общите постъпления спрямо 22% от вътрешния пазар.

Приходи по сегменти и пазари

Приходите от дейността на „Булметал“ към края на март възлизат на над 21,4 млн. лева в сравнение с почти 19,4 млн. лева година по-рано, като нарастват с над 10% на годишна база.

Общо 22% от приходите, или 4,7 млн. лева, се формират от България, като няма промяна в сравнение с предходната година. Други 16% идват от Филипините, където групата работи за първия си клиент, и това увеличава продажбите в сегмента „машини“ повече от два пъти до почти 5,5 млн. лева.

Филипинският пазар е и основният отговорен за увеличението на износа на компанията като цяло, тъй като приходите от Гърция и Румъния се понижават. Компанията е приключила поръчка за нова технологична линия на клиент от Филипините. Приходите от Румъния спадат, защото клиент на компанията от химическия сектор е пренасочил производството към Германия. Това обаче компенсира и увеличава приходите на групата от Германия почти двойно на годишна база.

На по-малките пазари, на които оперира дружеството, то отчита стабилно търсене, както и увеличение на търсенето от нови клиенти от в Великобритания, Чехия и Унгария. Продажбите там обаче са все още с малък дял в сравнение с общите продажби на дружеството.

Що се отнася до видовете продукти, водеща роля имат аерозолите и кутиите за хранително вкусовия сектор, които заедно заемат 66% дял от общите продажби в направлението „опаковки“.

При резервните части се отчита спад на приходите с 28% на годишна база, но от компанията смятат, че понижението е с временен характер и с новите поръчки на машини ще нараснат и поръчките на части.

Разходи и печалба

Общите разходи на „Булметал“ за първото тримесечие на годината спадат с малко над 1% до 21,3 млн. лева от 21,6 млн. лева година по-рано.

Понижението е основно заради свиването на разходите за материали предвид спада на разходите за енергия и суровини. Понижението достига 17% до малко над 14,2 млн. лева от 17,2 млн. лева.

От ключовите разходи за дейността при тези за персонал има увеличение от малко над 15% до малко над 5 млн. лева от малко под 4,4 млн. лева.

Компанията приключва първото тримесечие с 90 хил. лева печалба в сравнение с над 2,2 млн. лева загуба за първото тримесечие на 2023 г.

„Булметал“ наскоро обяви, че ще разпредели първия си дивидент на акционерите, след като проведе първично публично предлагане през декември миналата година, от което набра 8,2 млн. лева. Сумата е в размер на 0,07 лева бруто на акция, или малко под 501 хил. лева.

Книжата поевтиняват с 5,6% в сравнение с цената на IPO-то. Пазарната капитализация на дружеството възлиза на малко под 60 млн. лева.

Свързани компании:

Булметал АД(BMTL)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:32 | 31.05.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още