fallback

Американските индекси са в отстъпление под тежестта на срива на Salesforce с 20%

Въпреки нестабилната седмица всички индекси са напът да завършат месеца на зелено

23:35 | 30.05.24 г.

Американските борсови индекси приключиха търговията в четвъртък на червена територия, след като Salesforce отбеляза най-лошия си ден от около две десетилетия, предаде CNBC. Трейдърите са в очакване на публикуването на ключови данни за инфлацията в САЩ в петък.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижи с 330 пункта до 38 111,48 пункта под влиянието на Salesforce. Широкият борсов измерител S&P 500 загуби 0,6% и затвори на ниво от 5 235,48 пункта, докато технологичният Nasdaq Composite отстъпи с 1,08% до 16 737,08 пункта.

Цената на акциите на Salesforce се срина с близо 20%, след като приходите не оправдаха очакванията за първото фискално тримесечие и компанията представи слаба прогноза. Книжата на производителя на чипове Nvidia, предпочитан от инвеститорите покрай AI манията, също поевтиняха с повече от 2%, което е първата сесия със спад след силния отчет за приходите миналата седмица.

Тези понижения се отразиха на основните индекси поради тежестта на компаниите в тях, заличавайки положителното представяне на други книжа. Така например, въпреки че S&P 500 като цяло се понижи, над 300 акции от състава му отбелязаха повишения. Същевременно фокусираният върху компаниите с малка пазарна капитализация Russell 2000 записа ръст от около 1%.

Движенията в четвъртък се случват на фона на тежка, по-кратка търговска седмица. S&P 500 се понижава от началото на седмицата с около 1,3%, а Nasdaq Composite - с 1%, което поставя и двата индекса напът да прекъснат петседмичните си печеливши серии. Dow се понижава с повече от 2%, което е предпоставка за втора поредна губеща седмица.

"На този етап сме в състояние да направим една крачка напред и една назад", коментира Джейсън Хелър, изпълнителен вицепрезидент на Coastal Wealth. По думите му след неотдавнашните исторически върхове трейдърите "отнемат част от риска от масата".

Повишаването на доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа повлия на настроенията на инвеститорите през тази седмица. По-високата доходност може да бъде лоша новина за инвеститорите в акции, тъй като намалява коефициентите, които трейдърите са готови да платят за акции, и прави по-привлекателни по-безопасните инвестиции като ДЦК и фондове на паричния пазар. Макар че в четвъртък доходността слезе под 4,6%, тя оставна над нивото от 4,5%, което се счита за проблемно за акциите.

Въпреки нестабилната седмица всички индекси са напът да завършат месеца на зелено. Nasdaq Composite и S&P 500 бележат повишения от съответно близо 7% и 4% от началото на май. Dow се е повишил с 0,8% през месеца. И трите индекса достигнаха рекордни стойности през месеца.

Инвеститорите трябва да очакват пазарните колебания да продължат, тъй като въпросите се въртят около състоянието на потребителските разходи и движението на лихвените проценти, коментира Кларк Белин, главен инвестиционен директор в Bellwether Wealth. Той оприличава последните пазарни движения на вълна, която приижда, преди да се върне обратно.

Американският лек суров петрол поевтиня с повече от 1% в четвъртък и е напът да отбележи най-слабия си месец за годината, тъй като търсенето на бензин в САЩ е слабо с настъпването на летния шофьорски сезон. Цената на "черното злато" е спаднала с 4,8% през май, което е най-лошото му представяне от декември. Европейкият сорт Брент е загубил 6,5% през този месец, с което световният бенчмарк се насочва към първия си месечен спад от пет месеца.

Златото поскъпна в четвъртък, като спот цената нарасна с 0,13% до 2341,89 долара за тройунция. Фючърсите върху златото в САЩ се повишиха с 0,1% до 2366,5 долара.

В петък предстои публикуването на доклада за ценовия индекс на разходите за лично потребление за април, който е предпочитаният от Федералния резерв измерител на инфлацията. Според оценката на Dow Jones инфлацията за април се очаква да достигне 2,7%, което все още е над целта на централната банка за 2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:48 | 30.05.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още