fallback

"Агрия ГХ" отчита над 6 млн. лева загуба за първото тримесечие

Инвеститорите обаче са оптимисти за резултатите на дружеството тази година заради поскъпването на зърното на световните пазари, заради което и цената на акциите се вдига

14:51 | 30.05.24 г.

„Агрия Груп Холдинг“ отчита спад на продажбите през първото тримесечие на годината и загуба за над 6 млн. лева, според консолидирания отчет за периода, публикуван на сайта x3news.com.

Инвеститорите обаче са оптимисти за резултатите на компанията заради тенденцията за ръст на световните цени на зърнените култури, която ясно се открои през текущото тримесечие, и очакват това да се види в резултатите на компанията през втората четвърт и второто полугодие.

Акциите на дружеството поскъпват с над 17% в последния месец, като се колебаят на ниво от малко под 23 лева за брой. В средата на май акцията почти достигна 24 лева за брой. Така спадът на цената в последната година намалява до само 5%, а ако тенденцията на ръст се задържи, книжата вероятно скоро ще се възстановят и цената им ще надвиши нивата отпреди година.

Дружеството продължава и с покупката на земи, реконструкциите, разширяването и модернизацията на складове, инвестициите в техника. През тази година ще бъдат инвестирани около 23 млн. евро в проекта за нов завод за преработка на маслодайни култури в Попово, който се строи с подкрепата на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ).

До края на 2024 г. се предвижда да бъде изградено и съоръжение за производство на пара и електрическа енергия на територията на производствената база на „Алмагест“ ЕООД край Ихтиман. За производството на ток ще се използва сламата, която е отпадъчен материал при производството на биоетанол. Инвестицията е за около 5,6 млн. евро, показва междинният доклад на дружеството.

Значителна част от инвестиционната програма на „Агрия Груп Холдинг“ ще се финансира с дългови средства, 30% от програмата ще се изпълнява със собствени средства. Дружеството продължава да увеличава дълга, оттам – разходите за лихви, което носи риск от натиск върху резултатите.

Приходите от дейността на „Агрия Груп Холдинг“ на консолидирана основа към края на март възлизат на почти 120,1 млн. лева при над 147,5 млн. лева към края на март 2023 г., което е с почти 19% по-малко на годишна база.

Дружеството е получило приходи за почти 3 млн. лева от финансирания от правителството заради изпълнение на европроекти при под 1,8 млн. лева година по-рано, т.е. с почти 70% повече.

Общите разходи намаляват с над 13% до 130,6 млн. лева при почти 150,6 млн. лева година по-рано. Ръст има при разходите за лихви, персонал и амортизации, а намаление – при разходите за материали, външни услуги, при балансовата стойност на продадените стоки.

Така компанията реализира загуба от над 6,1 млн. лева за тримесечието на консолидирана основа при печалба в размер на 610 хил. лева за първото тримесечие на 2023 г.

С над 13% се увеличават материалните запаси на дружеството до 169,8 млн. лева към края на март при над 149,4 млн. лева към края на март 2023 г. При продукцията увеличението е с почти 100% до близо 9,7 млн. лева от 4,9 млн. лева. При стоките има ръст от над 12% до почти 103,2 млн. лева.  

Паричните средства се увеличават до почти 10,4 млн. лева от над 5,7 млн. лева година по-рано, или с над 80% на годишна база.

Свързани компании:

Агрия груп холдинг АД(AGH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:46 | 30.05.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още