fallback

Европейските борси записаха най-лошия си ден от шест седмици насам

По-високата от очакванията инфлация в Германия през май отново направи инвеститорите несигурни за перспективите пред лихвите

20:23 | 29.05.24 г.

Европейските борси отбелязаха спад в сряда, тъй като притесненията, че лихвите в света ще останат високи за по-дълго време тласнаха доходността по облигациите нагоре, а нови данни за упорито високата инфлация в най-голямата икономика в региона само задълбочиха тези притеснения, предават Ройтерс и CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 завърши сесията със спад от 1,1%, като достигна триседмично дъно и отбеляза най-голямото си понижение за един ден от 16 април насам.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 се понижи с 0,86% до ниво от 8183,07 пункта. Германският DAX отписа 1,1% и завърши деня на равнище от 18 473,29 пункта. Френският CAC 40 е надолу с 1,52% до ниво от 7935,03 пункта.

Всички останали големи борси в региона също се оцветиха в червено.

Доходността по 10-годишните бундове, считани за бенчмарк в Европа, се повиши до над 6-месечен връх на ниво от 2,685%, след като инфлацията в Германия се ускори малко повече от очакванията през май до 2,8%.

Притесненията, че големите централни банки ще задържат лихвите високи за по-дълго време подложиха на натиск световните пазари, като доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа достигна 4-седмичен връх, а основните индекси на Wall Street също се понижават.

Но участниците на паричния пазар виждат близо 90% шанс Европейската централна банка (ЕЦБ) да започне цикъла си на смекчаване на паричната политика следващата седмица, сочи инструмент за прогнози за лихвите на LSEG.

Stoxx 600 се пинижи с над 2% спрямо рекордните нива по-рано през май, тъй като силният ръст, дължащ се на надеждите за смекчаване на паричната политика в краткосрочен план изглеждат попарени.

Всички основни сектори в Stoxx 600 записаха спадове, като секторите на суровините и на комуналните услуги бяха сред най-тежко засегнатите с понижение от близо 2% всеки.

Индексът на разходите за лично потребление в САЩ, който се очаква в петък, и данните за инфлацията в еврозоната също ще бъдат във фокуса на вниманието на инвеститорите.

На корпоративния фронт книжата на Anglo American поевтиняха с 3,1%, след като BHP Group съобщи, че не смята да прави официална оферта за компанията и се отказа от сделка за придобиване на стойност 49 млрд. долара. Това се случи, след като Anglo American отказала да удължи крайния срок за офертата.

Цената на акциите на италианската банка Monte dei Paschi di Siena поевтиняха с 5,4%, след като съдия поиска от прокурорите в Милано да разследват предполагаема измама във връзка със спасяването на банката през 2017 г., сочи документ, видян от Ройтерс.

В положителен план книжата на компанията-майка на Royal Mail, International Distributions Services, поскъпнаха с 4,3%, след като тя прие официална оферта за придобиване от чешкия милиардер Даниел Кретински в размер на 3,57 млрд. паунда (4,55 млрд. долара).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:27 | 29.05.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още