fallback

"Софарма трейдинг" няма да разпределя дивидент и подготвя обратно изкупуване на акции

Дружеството увеличава консолидираните приходи и печалба през първото тримесечие на годишна база

11:22 | 29.05.24 г. 1

„Софарма трейдинг“ АД няма да разпределя дивидент на акционерите от печалбата за 2023 г.

Това се вижда от поканата и материалите за предстоящото общо събрание на акционерите. Заседанието е насрочено за 28 юни в София. Документацията е публикувана на сайта x3news.com.

Предложението на ръководството предвижда 10% от печалбата за миналата година (малко над 3,3 млн. лева) да се отнесе като резерв, а останалите почти 30 млн. лева да останат като допълнителен резерв.

Акционерите ще одобрят и обратно изкупуване на собствени акции на дружеството при ценови диапазон от 1 до 7 лева. Последната сделка, сключена с акции на дружеството, е от 28 май на цена от 5,85 лева на акция.

Срокът на обратното изкупуване е до края на 2027 г. Предвижда се изкупуване на до 3% от акциите на дружеството за всяка календарна година в рамките на този срок, но не повече от 10% от капитала за целия срок на процедурата, пояснява се в поканата за общото събрание.

Заради изтичането на мандата на съвета на директорите акционерите ще освободят членовете му и ще гласуват следните лица за тригодишен мандат: Огнян Донев, Венцислав Маринов, Ангел Йорданов, посочва се още в поканата.

„Софарма трейдинг“ междувременно публикува и консолидирания си финансов отчет за първото тримесечие на годината, според който приходите и печалбата се увеличават на годишна база.

Приходите от дейността за периода януари-март са в размер на над 467,6 млн. лева при 417,7 млн. лева за януари-март 2023 г., което е с почти 12% повече на годишна база.

Общите разходи за същия период нарастват също с 12% до над 453,5 млн. лева от 404,7 млн. лева. Повишения има при балансовата стойност на продадените активи заради ръста на продажбите, разходите за персонал, разходите за амортизации, разходите за лихви.

Компанията отчита печалба в размер на почти 13,5 млн. лева при 11,1 млн. лева година по-рано, или с почти 21% повече на годишна база. Активите на дружеството нарастват с над 9% до над 702,6 млн. лева от 643,2 млн. лева, а паричните средства – с почти 57% до близо 11,3 млн. лева от 7,2 млн. лева година по-рано.

В последната година акциите на „Софарма трейдинг“ остават стабилни, а пазарната капитализация надвишава 200,5 млн. лева.

Свързани компании:

Софарма Трейдинг АД(SFT)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:19 | 29.05.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още