fallback

"Телематик Интерактив България" ще изплати по още 0,9 лв. брутен дивидент на акция

Общата сума, която ще бъде разпределена на акционерите, възлиза на почти 11,7 млн. лева

10:15 | 29.05.24 г.
Автор - снимка
Създател

„Телематик Интерактив България“ ще изплати още по 0,9 лева брутен дивидент на акция от печалбата за 2023 г.

Дивидентът ще бъде гласуван през следващата седмица, на 3 юни, когато ще се състои годишното общо събрание на акционерите на компанията.

Общата сума, която ще бъде разпределена на акционерите, възлиза на почти 11,7 млн. лева, като представлява 55% от печалбата на „Телематик Интерактив България“ за 2023 г. Остатъкът от печалбата в размер на над 9,4 млн. лева ще се отнесе като неразпределена печалба. Дивидентната доходност спрямо текущата цена на акция възлиза на почти 6%.

Дивидентът се предвижда да бъде изплатен на акционерите на „Телематик Интерактив България“ в рамките на до 60 дни от провеждането на общото събрание.

Право на дивидент ще имат лицата, вписани в централния регистър на ценни книжа като такива с право на дивидент на 14-ия ден след деня на общото събрание.

„Телематик Интерактив България“ гласува дивидент за акционерите за втори път тази година. На проведено на 11 март 2024 г. извънредно общо събрание беше одобрен дивидент в размер на 0,39 лева бруто на акция, или общо малко над 5 млн. лева, от неразпределената печалба от минали години. Ако се вземe предвид сумата на двата дивидента, разпределени през 2024 г., дивидентната доходност спрямо текущата цена достига 8,3%. 

Компанията вече изплати този дивидент на инвеститорите.

Така, с предстоящата за гласуване през следващата седмица сума, общият дивидент, който „Телематик Интерактив България“ ще разпредели на акционерите от началото на годината, ще достигне 1,29 лева на акция бруто (около 16,5 млн. лева).

„Телематик Интерактив България“ продължава да връща стойност на инвеститорите и с програмата си за обратно изкупуване. Към 22 май компанията притежава общо 2134 собствени акции, или 0,0165% от акциите с право на глас, издадени от дружеството.

Последните сделки по програмата са сключени на цена от 15,6 лева на акция.

Компанията продължава да увеличава броя на активните клиенти и приходите през първото тримесечие на годината и поддържа силни печалби на фона на сериозната експанзия на чужди пазари.

В последната година акциите на „Телематик Интерактив България“ поскъпват с над 12%, а пазарната капитализация е малко под 205 млн. лева.

Свързани компании:

Телематик Интерактив България АД(TIB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:16 | 29.05.24 г.
Още от Пазари виж още