fallback

S&P 500 се покачва в началото на по-кратката търговска седмица*

Акциите на производителя на чипове Nvidia поскъпнаха с повече от 4%

17:07 | 28.05.24 г.

Американският широк борсов индекс S&P 500 се повишава във вторник, докато инвеститорите очакват данните за инфлацията в САЩ, които ще бъдат публикувани в края на по-кратката търговска седмица, предава CNBC.

Показателят нараства с 0,2%, докато технологичният измерител Nasdaq Composite напредва с 0,5%. Индексът на сините чипове Dow Jones пък изостава, спадайки със 136 пункта, или 0,3 на сто.

Акциите на производителя на чипове Nvidia поскъпнаха с повече от 4%, като инерцията от силното представяне през миналата седмица оказа възходящ натиск върху технологичния индекс Nasdaq.

Акциите на Wall Street са напът да завършат май със силни резултати. Сравнително позитивните данни за инфлацията по-рано този месец и по-силните от очакваното тримесечни отчети за печалбите на компаниите повишиха настроенията, като първото от тях подсказва, че намаляването на лихвените проценти от страна на Федералния резерв все пак може да стане факт през тази година.

Оптимизмът обаче не е пълен. Председателят на Федералния резерв на Минеаполис Нийл Кашкари заяви днес, че иска да види „още много месеци“ данни, сочещи намаляване на потребителските цени в САЩ, преди да намали лихвите. Той също така посочи, че не изключва дори по-нататъшно повишаване на лихвите, ако ценовият натиск отново се засили.

През тази седмица инвеститорите очакват и данните за потребителското доверие в САЩ и доклада за личните доходи и разходи през април.

На този фон през този месец S&P 500 е нараснал с повече от 5 на сто. Nasdaq Composite се е повишил с повече от 8%, след като миналата седмица завърши на нов рекорден връх. Dow е нараснал с около 3% през месеца, като за първи път в историята си надхвърли 40 000 пункта.

В началото на днешната борсова сесия доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа се понижава до 4,457%, а тази по 30-годишните облигации нараства до 4,578%.

Доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница конкурентни валути, регистрира понижение от 0,15% до 104,43 пункта.

На стоковите пазари фючърсите върху международния петролен бенчмарк Брент се повишават с 0,7% до 83,68 долара за барел, а тези върху сорта WTI – с 2,15% до 79,39 долара за барел.

Златото поскъпва с 1,24 на сто до 2363 долара за тройунция.

*Данните са актуални към 16:45 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:07 | 28.05.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още