fallback

Пшеницата поскъпна до деветмесечен връх заради опасенията за намаляване на запасите

Световните запаси от пшеница могат да спаднат до деветгодишно дъно през предстоящия сезон

10:22 | 28.05.24 г.

За кратко цената на пшеницата достигна най-високото си ниво от повече от девет месеца насам, тъй като сухото време в основните страни производители и продължаващата война в Украйна задълбочиха опасенията за предлагането, предава Bloomberg.

Фючърсите върху пшеницата в Чикаго поскъпнаха с 3,3% в началото на азиатската борсова сесия. През последните седмици анализаторите намалиха прогнозите за производството на най-големия износител - Русия, докато Украйна регистрира най-сухия май в историята. Исторически ниските валежи в Западна Австралия също засилват притесненията.

Министерството на земеделието на САЩ прогнозира, че световните запаси от пшеница могат да спаднат до деветгодишно дъно през предстоящия сезон. Прогнозата бе дадена, след като фючърсите върху пшеницата на Парижката борса се повишиха до най-високата си стойност от март 2023 г. насам.

Ралито се подхранва отчасти и от производителите, които задържат запасите си в очакване проблемът да се уталожи, каза Оле Хоуе, главен изпълнителен директор на брокерската и консултантска компания IKON Commodities. „Производителите разполагат с цялата власт и я използват безмилостно“, посочи още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:21 | 28.05.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още