fallback

Тих ден на европейските пазари донесе леки повишения на водещите индекси

Британските и щатските пазари са затворени за деня

20:01 | 27.05.24 г.

Европейските пазари затвориха с леки повишения в понеделник, докато трейдърите търсеха посока на тих ден за борси, съобщава CNBC.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 завърши с ръст от 0,3% до 522,21 пункта, а повечето сектори излязоха на зелено.

Германският показател DAX и френският САС отбелязаха повишения от по 0,4% до съответно 18 774,71 пункта и 8132,49 пункта.

Италианският индекс б завърши с най-голямо увеличение в региона – от 0,79% до 34 761,97 пункта. Малко по-нисък бе ръстът на испанския IBEX 35 – от 0,71% до 11 325,5 пункта.

Британските пазари бяха затворени заради празници, както и щатските заради Деня на загиналите във войните.

В същото време продължават спекулациите кога ще започнат пониженията на основните лихви.

В понеделник две ключови фигури от Европейската централна банка застанаха зад перспективата за намаляване на лихвите през юни.

„Благодарение на този дезинфлационен процес инфлацията се приближава към целта ни от 2% по устойчив начин и следователно е назрял моментът през юни да смекчим позицията на паричната политика и да започнем да намаляваме лихвите“, каза в своя реч членът на Управителния съвет на ЕЦБ Оли Рен.

В същото време главният икономист на ЕЦБ Филип Лейн каза в интервю за Financial Times, „Ако не се стигне до големи изненади, на този етап това, което виждаме, е достатъчно, за да премахнем най-високото ниво на ограничение“.

Това показва, че Европейската централна банка ще действа през юни – по-рано от Федералния резерв, който обикновено води пътя при решенията за паричната политика.

Редица силни данни за икономиката и труда в САЩ миналата седмица накараха Goldman Sachs да измести прогнозата си за първото намаление на лихвите от Фед до септември от юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:01 | 27.05.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още