fallback

Цената на петрола продължава да спада в очакване на следващата среща на ОПЕК+*

Остава и ефектът от признаците, че Фед може да задържи лихвите по-високи за по-дълго, което на свой ред да натежи върху търсенето

10:11 | 23.05.24 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на петрола продължава да намалява, след като в сряда достигна до най-ниското си равнище от три месеца насам на фона на признаците, че Федералният резерв може да задържи лихвите по-високи за по-дълго, което на свой ред да натежи върху търсенето, съобщава Bloomberg.

Международният бенчмарк Брент поевтинява четвърта поредна сесия до 81,42 долара за барел, което е спад от 0,6%. От своя страна, фючърсите върху американския сорт WTI изтриват от цената си 0,7% до 77,05 долара за барел.

Протоколът от последното заседание на ръководството на Федералния резерв по-рано този месец сигнализира за по-консервативна позиция. Това е още един мечи елемент на петролния пазар, който показва признаци на отслабване преди предстоящата среща на групата ОПЕК+.

Въпреки това от началото на годината цената на „черното злато“ бележи ръст, което отчасти се дължи на намалените доставки от страните в алианса, въпреки че цените поотслабват от средата на април насам. Американските резерви от суров петрол са се увеличили миналата седмица, а запасите в центъра за съхранение в Кушинг достигна до най-високото си равнище от юли насам, показват официални данни.

„Най-големият фокус все още е върху това дали доброволните съкращения на производството ще бъдат удължени на срещата на ОПЕК+“, коментира Гао Миню, главен енергиен анализатор на SDIC Essence Futures Co.

Следващата среща на ОПЕК+ ще се проведе на 1 юни и като цяло се очаква групата да удължи действащите в момента съкращения. Членката на разширения състав на картела Русия е превишила договореното производството през април и ще компенсира допълнителните количества, заявиха от руското енергийно министерство по-рано в четвъртък.

Показателите, които сигнализират отслабване на пазара, включват и спреда за сорта Брент, който е близо до меча контанго структура, при която цената на фючърсните контракти е по-висока от спот цената - сигнал за достатъчно предлагане.

Информацията е актуална към 9:35 ч.*

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:12 | 23.05.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още