fallback

Лондон остава първи избор на инвеститорите в Европа

Френската столица се нарежда на второ място

10:05 | 20.05.24 г. 1

Лондон все още е лидер в привличането на преки чуждестранни инвестиции в областта на финансовите услуги, като делът на Обединеното кралство в новите проекти е достигнал най-високото си ниво от десетилетие насам. Това показва проучване на Ernst & Young, цитирано от Bloomberg.

Британската столица си е осигурила 81 проекта през 2023 г., което е със 76% повече от предходната година и двойно повече спрямо Париж, който се класира на второ място по този показател. Френската столица е отбелязала спад на инвестициите от 11%, се казва в доклада на базираната в Ню Йорк консултантска компания. В него се посочва още, че все пак Париж бавно печели сърцата на инвеститорите и вероятно ще оспори доминацията на Лондон през следващите години.

„Дори на фона на затруднени макроикономически условия и геополитическа несигурност, стабилността на сектора на финансовите услуги в Обединеното кралство гарантира, че доверието на чуждестранните инвеститори остава силно“, заяви Анна Антъни, управляващ партньор за финансовите услуги в Обединеното кралство в EY. Въпреки това тя предупреди за „ожесточена“ конкуренция от страна на други европейски столици.

Снимка: Bloomberg L.P.

Резултатите от проучването на EY сочат, че инвеститорите все още разглеждат Великобритания като надеждно място за правене на бизнес, въпреки че Brexit и лошото представяне на лондонските капиталови пазари породиха опасения относно неговата конкурентоспособност. През последните години обемът на търговията спадна, а данните, събрани от Bloomberg, показват, че на Лондонската фондова борса се падат малко над 2% от около 12 млрд. долара, набрани при първични публични предлагания през тази година, което е най-ниският дял от десетилетия насам.

Според EY Обединеното кралство е получило една трета от всички европейски проекти в сектора на финансовите услуги, увеличавайки преднината си пред най-близкия си съперник Франция. Великобритания е привлякла 108 проекта през 2023 г. - увеличение спрямо 76 проекта през 2022 г. Това я поставя значително по-напред от други европейски дестинации като Франция и Германия, които отбелязват съответно 39 и 38 проекта.

Франция, която се опитва да се представи като привлекателна алтернатива на лондонското Сити след Brexit, си е осигурила 39 проекта в областта на финансовите услуги през миналата година, което представлява спад от 13%.И все пак данните показват, че инвеститорите са поставили Париж над Лондон като най-привлекателен европейски град за бъдещи финансови инвестиции в тригодишен хоризонт, заявиха от EY. Много титани от Wall Street посочват именно Париж като следващия голям финансов център на Стария континент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:26 | 20.05.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още