fallback

Wall Street затвори на червено и Dow Jones не можа да удържи нивото от 40 хил. пункта

Спадът на резервите от петрол в САЩ доведе до ръст в цената на петрола

23:50 | 16.05.24 г.
Автор - снимка
Създател

И водещите борси отвъд Океана затвориха търговията на червена територия като Dow Jones за първи път прескочи нивото от 40 хил. пункта, подкрепен от силни данни във финансовите отчени и намаляващата инфлация през април. Добри финансови новини в отчетите за първото тримесечие също подкрепиха бичите настроения в ранния следобед на деня.

Позитивните настроения обаче не се задържаха и малко преди затварянето на сесията  стойността на Dow Jones  тръгна надолу Идексът обаче не успя да задържи рекордното си ниво, достигнато в рамките на сесията - 40 051,05 пункта,  и отчете спад от 0,1% до 39 869,38 пункта.

Другите индикатори на търговията също затвориха също записват понижения. Nasdaq, в чийто състав преобладават технологични компании, се понижи с 0,26% до 16 698,32 пункта. За широкия S&P 500 понижението днес е от 0,21% и индексът затвори на ниво 5297, 1 пункта.

Със загуби затвориха и европейските пазари по-рано днес.

Сред големите печеливши днес се нареди търговецът Walmart, чиито акции поскъпнаха със 7% до 64,01 долара за брой, след като беше представен финансовият ѝ отчет. От началото на годината компанията съобщава за поскъпване на акациите с 25%, сочат още изчисленията на CNBC. Сред печелившите се наредиха и търговските компании, които залагат на изкуствения интерес.

Резервите от петрол в САЩ намаляват с 2,5 млн. барела през миналата седмица, сочат даннте на американската Администрация за енергийна информация (EIA). Причината е увеличената работа на рафинериите преди началото на летния пик на  търсенето на горива, пише Ройтерс. Това доведе до ръст на цената на петрола с около 0,7%, като подкрепа оказва и забавянето на инфлацията.

Юнските котракти на американския лек суров петрол (WTI) затвориха сесията на ниво от 79,23 долара за барел. Европейският "Брент" се търгуваше при 83,27 долара за барел в края на сесията. От началото на годината двата водещи сорта на световните пазари поскъпват с близо 10 на сто.

Щатският долар започна да се стабилизира на валутните пазари и еврото вече се търгува за 1,0867 долара за брой. Британският паунд се търгува за 1,2666 долара.

Укрепването на долара доведе до спад на цената на златото. Ценният метал затвори при цена от 2381 долара ,което е понижение от 0,6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:09 | 17.05.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още