fallback

Dow Jones, S&P 500 и Nasdaq едновременно затвориха на рекордно високи нива

Априлските данни за инфлацията са първите добри данни за Фед тази година, според анализатор

23:33 | 15.05.24 г.

Трите основни американски борсови индекси затвориха сесията на рекордно високи нива след публикуването на данните за инфлацията в САЩ в сряда.

В края на търговията индексът Dow Jones нарасна с 0,88%, или малко под 350 пункта, до 39 908 пункта. Предишният рекорд при затваряне на индекса е от 28 март т.г. - 39 807,37 пункта, пише MarketWatch.

По-широкият индекс S&P 500 добави 1,17% до 5308,15 пункта, а технологичният индекс Nasdaq – 1,4%, или над 231 пункта, до 16 742,39 пункта.

„Априлските данни за инфлацията са първите добри данни за Фед тази година“, коментира Мейс Маккейн, главен инвестиционен директор във Frost Investment Advisors, която управлява активи на стойност 5,1 млрд. долара.

Според Маккейн „този доклад идва на фона на числата от първото тримесечие, които осуетиха плановете на Фед да облекчи паричната политика по-рано през 2024 г.“.

Анализаторът посочва още, че лихвите на сегашните им нива забавят икономиката.

Индексът на потребителските цени в САЩ се повишава с 0,3% през април в сравнение с март, което е под прогнозата за ръст от 0,4%. На годишна база показателят се ускорява с 3,4%, което е в съответствие с очакванията.

Месечните и годишните стойности на основната инфлация, която изключва променливите цени на храните и енергията, също съвпадат с прогнозите.

Същевременно други данни показват, че продажбите на дребно в САЩ остават без промяна през април. Икономистите очакваха скок от 0,4%.

Акциите на Nvidia скочиха след публикуването на данните с 3,6%. Технологичните гиганти Apple и Microsoft добавиха по над 1% към пазарната си оценка.

Пазарната оценка на Boeing Co се понижи с 2%, след като Министерството на правосъдието на САЩ заяви, че производителят на самолети е нарушил споразумение, което е попречило изправянето му пред наказателно преследване във връзка с две фатални катастрофи на 737 Max. Компанията отхвърля твърденията за нарушения и посочва, че спазва условията на споразумението.

Т.нар. меме акции преминаха през по-волатилна търговия в сряда. Книжата на AMC Entertainment се сринаха с 20%, след като веригата киносалони обяви замяна на дълг срещу дялово участие, при което ще издаде над 23 млн. акции. Акциите на GameStop поевтиняха с 18%.

Доходността по референтните 10-годишни и 2-годишни съкровищни облигации на САЩ се понижи след публикуването на данните до, съответно, 4,344% и 4,726%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:33 | 15.05.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още