fallback

Азиатско-Тихоокеанските пазари показаха смесени резултати във втория ден от седмицата

Инвеститорите оценяват данните за инфлацията в Индия и Япония

11:25 | 14.05.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Азиатско-Тихоокеанските пазари показаха смесени резултати във вторник, след като в понеделник акциите на Wall Street се сринаха, а индексът Dow Jones Industrial Average прекъсна осемдневната си серия от повишения, предаде CNBC.

Инвеститорите в Азия оценяваха публикуваните днес данни за инфлацията в Индия. Те сочат, че индексът на потребителските цени в страната се е повишил с 4,83% на годишна база, което почти съвпада с очакванията на икономистите, анкетирани от Ройтерс, за ръст от 4,8 на сто.

По-късно през деня се очаква да бъдат публикувани данните за инфлацията на едро в Индия.

Доклад на Японската централна банка пък показа, че корпоративната инфлация е била стабилна през април в сравнение с година по-рано, но вносните цени са скочили с 6,4% на годишна база през миналия месец, което най-вероятно се дължи на рязкото понижение на йената.

Японският индекс Nikkei 225 и широкият показател Topix се повишиха съответно с 0,46% и 0,25%, като завършиха на нива от 38 356,06 пункта и 2730,95 пункта.

Южнокорейският измерител Kospi се повиши с 0,11% до 2370,34 пункта, докато Kosdaq нарасна с 0,9% и завърши на ниво 862,15 пункта.

Австралийският показател S&P/ASX 200 изостана с 0,3 %, като приключи сесията на ниво от 7726,8 пункта.

Хонконгският индекс Hang Seng обърна печалбите си и се търгуваше с 0,1% по-ниско, докато показателят CSI 300 в континентален Китай спадна с 0,21 % и приключи на ниво от 3 657,05 пункта.

По-рано в САЩ трейдърите се сблъскаха с опасенията за все по-упорита инфлация. Нови данни за потребителските цени в страната ще бъдат представени в сряда.

Проучване на Федералния резерв в Ню Йорк показа, че през миналия месец потребителите са повишили очакванията си за нарастване на цените. На едногодишна база инфлационните очаквания са се увеличили до 3,3%. Петгодишните им прогнози за инфлацията са се повишили до 2,8 на сто. Всичко това намалява надеждите на инвеститорите централната банка на САЩ да пристъпи към намаляване на лихвените проценти през следващите месеци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:25 | 14.05.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още