fallback

Данните за инфлацията в еврозоната окрилиха европейските борсови индекси

Акциите на германската химическа компания Wacker Chemie оглавиха Stoxx 600, след като поскъпнаха със 7,4% на фона на повишените насоки на анализатори от UBS

19:35 | 03.04.24 г.
Автор - снимка
Създател

Основните европейски борсови индекси приключиха сесията с ръстове на фона на последните данни за инфлацията в еврозоната, съобщава CNBC.

Общоевропейският бенчмарк Stoxx 600 напредна с 0,33% до 533,23 пункта.

Германският измерител DAX отчете ръст от 0,5% до 18 373,89 пункта.

Френският показател CAC се повиши с 0,29% до 8153,23 пункта.

Британският индекс FTSE напредна с 0,03% до 7937,44 пункта.

Трейдърите обърнаха внимание на новите данни за инфлацията в еврозоната, която се забавя до 2,4% през март. Икономисти, анкетирани от Ройтерс, очакваха инфлацията да остане без промяна спрямо предходния месец на ниво от 2,6%. Неочакваният резултат затвърждава аргумента, че е време Европейската централна банка да започне да намалява разходите по заеми от рекордно високите им нива.

Основната инфлация, следена отблизо от банкерите, за да се прецени устойчивостта на ценовия натиск, се забавя до 2,9% от 3,1%, което е под очакванията за 3 на сто, показват още данните на Евростат.

Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 3 април.

Пазарите реагираха и на инфлацията в Турция, която се ускорява за пети пореден месец до 68,5% през март. Новите данни излизат, след като Турската централна банка изненада пазарите, като повиши референтния си лихвен процент до 50% в края на март на фона на влошаваща се инфлационна перспектива и повишено търсене на твърда валута. Банката обеща да поддържа твърда позиция, докато ръстът на цените не покаже видими признаци на забавяне.

Ден по-рано бяха публикувани и данните за потребителската инфлация в Германия, която се забави до 2,2% през март. За сравнение, през февруари в страната бе отчетено повишение на потребителските цени от 2,5 на сто.

При индивидуалните акции книжата на германската химическа компания Wacker Chemie оглавиха Stoxx 600, след като поскъпнаха със 7,4% на фона на повишените насоки на анализатори от UBS.

Цената на акциите на британския телеком BT междувременно се понижи с 4,7%, след като UBS понижи очакванията си за книжата на компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:23 | 03.04.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още