fallback

Перспективите пред пазара на акции през второто тримесечие: Подценените са на ход

Сега е добър момент за инвеститорите да потърсят противоположни инвестиционни възможности, особено в онези области, които се представят по-слабо, според Morningstar

13:29 | 01.04.24 г.
Автор - снимка
Редактор

Към 22 март фондовият пазар в САЩ се търгува с 3% надценка спрямо съвкупен измерител от справедливи стойности на Morningstar. Въпреки че тази премия не поставя пазара в надценена територия, от края на 2010 г. пазарът се е търгувал с такава премия или повече само 14% от времето.

От медията очакват в бъдеще ръстовете да се дължат на увеличаването на възвръщаемостта на целия пазар, по-специално в категорията на стойността, която остава най-подценена, както и на акциите с най-малка капитализация.

От медията подчертават, че вероятно това, което е работило през последната година и половина, няма да продължи да работи успешно. На дъното на пазара през октомври 2022 г. комуникациите, цикличните потребителски акции и технологиите бяха трите най-подценени сектора. Година и половина по-късно технологиите вече са надценени и както комуникациите, така и потребителските акции се доближават до справедливата стойност.

Сега е добър момент за инвеститорите да потърсят противоположни инвестиционни възможности, особено в онези области, които се представят по-слабо, не са предпочитани в момента и, най-важното – са подценени.

Меко приземяване и облекчаване на паричната политика в подкрепа на акциите с малка капитализация

Въпреки че ралито на акциите в САЩ през първото тримесечие беше подкрепено от по-добър от очаквания растеж на печалбите, поскъпването на акциите, свързани с изкуствения интелект, регистрира най-големите печалби. Голяма част от ръстовете се концентрират сред малко на брой акции. Акциите на Nvidia например поскъпнаха с 90% и само те представляват почти 25% от възвръщаемостта на пазара до момента. Включително Nvidia, 10 акции представляват 62% от тазгодишната печалба.

Стойностната категория остава най-атрактивната, като се търгува с 6% отстъпка спрямо справедливата стойност на Morningstar. При 8% от акциите в премиум категорията има силно надценяване. Основната категория акции се търгува малко над справедливата стойност при 3% премия.

Акциите на компаниите с малка капитализация остават най-атрактивни с 18% отстъпка, следвани от акциите със средна капитализация с 3% отстъпка. Акциите на компаниите с най-голяма капитализация се търгуват с 5% премия.

В бъдеще, въз основа на комбинация от тези оценки и перспективите пред икономиката, има възможности както при по-скъпите акции, така и при по-евтините. Американският икономически екип на Morningstar очаква меко приземяване, тъй като темпът на икономически растеж се забавя постепенно, но не достатъчно, за да доведе до рецесия. Това вероятно ще натежи върху акциите в растеж, които са надценени, но ще е от полза за акциите с малка капитализация, тъй като търговците ги избягват поради опасенията, че ще пострадат най-много при потенциална рецесия.

Лихвените проценти също се очаква да намалеят по кривата на доходност. Това е положително за всички акции, но особено за няколко сектора, които са с наднормено тегло в индекса на стойността. Спадът на лихвените проценти може да доведе до възстановяване на търсенето на акции, изплащащи дивиденти, които също са с наднормено тегло в категорията на стойността.

От историческа гледна точка акциите с малка капитализация са склонни да се справят добре, когато Фед започне да намалява лихвените проценти. Спадът през кривата на доходността ще премахне опасенията, че бъдещите печалби ще бъдат потиснати.

Според анализ на Morningstar US Market Index към 22 март възвръщаемостта от 10 акции представлява приблизително 62% от общата пазарна възвръщаемост за годината до момента. Въпреки че тези 10 акции са основен двигател на пазара, от Morningstar се съмняват, че те ще продължат да водят през остатъка от годината.

Кои са изоставащите сектори?

Сред най-подценените сектори са недвижимите имоти, комуналните услуги и енергетиката.

Недвижимите имоти са "най-мразеният" сектор на Wall Street, тъй като негативните настроения от намаляващите оценки на градските офис площи проникват в целия клас активи. Това обаче предоставя на инвеститорите възможност да купят несправедливо подценени акции.

Някои от най-привлекателните възможности са тези, които имат защитни характеристики, като здравеопазване например.

След като се търгува доста в надценена територия до края на 2021 г., секторът на комуналните услуги не само изостава значително от широкия пазар, но има и кумулативен спад от 5% оттогава. Нарастващите лихвени проценти взеха своето от тези акции, тъй като настоящата стойност на акциите на комуналните услуги е отрицателно свързана с по-високите лихви.

На този етап от пазара обаче има прекомерна корекция надолу. Перспективите пред сектора на комуналните услуги са толкова силни, колкото никога не са били. Секторът на комуналните услуги ще се възползва от преминаването към възобновяема енергия и от увеличените инвестиции в инфраструктурата на електрическата мрежа.

Цената/справедливата стойност на енергийния сектор се е повишава през последните няколко седмици. Въпреки това все още има значителен брой подценени възможности. Освен това секторът предоставя на инвеститорите естествен хедж в портфолиото срещу допълнителен геополитически риск или ако инфлацията остане по-висока за по-дълго време.

Индустриалният сектор е най-надценен в сравнение с оценките на Morningstar за справедлива стойност. Области като транспорт и авиокомпании включват едни от най-надценените акции.

В рамките на технологичния сектор ARM Holdings е една от най-надценените акции, като се търгува двойно спрямо присъщата оценка на медията. Въпреки че ARM ще се възползва от разпространението и развитието на изкуствения интелект, пазарът значително надценява потенциала за растеж на акцията.

По същия начин Dell Technologies също се търгува на повече от два пъти спрямо оценката на Morningstar, тъй като пазарът приписва твърде голям растеж, свързан с изкуствения интелект, за твърде дълго време.

При потребителските и финансови акции картината е смесена. В потребителския сектор акции като Walmart, Target и Costco са надценени, докато компаниите за пакетирани храни със средна капитализация като Campbell Soup, Kellanova и General Mills са подценени. От финансовите акции значително надценяване има при Allstate и Progressive, докато регионалните банки в САЩ като U.S. Bank и Truist са на атрактивни нива.

Корпоративните кредитни спредове вече не са привлекателни

До 22 март Morningstar US Core Bond Index, прокси на широкия пазар на облигации, се понижи с 0,90%. Доходността обаче се компенсира от спада в цените на облигациите заради високите лихви в по-дългия край на кривата на доходност.

Американският икономически екип на Morningstar прогнозира, че Федералният резерв ще започне да облекчава паричната политика на срещата през юни, като понижи лихвения процент по федералните фондове с 25 базисни пункта и след това ще намалява още лихвите на всяко заседание до края на годината. Тази прогноза се основава на прогнозата, че инфлацията ще продължи да се забавя през годината и че темпът на икономически растеж също се забави.

Според прогнозата основната лихва на Фед ще се понижи в диапазона 4-4,25% до края на годината, а до края на 2025 г. ще достигне 2,5-2,75%. Прогнозата за доходността по 10-годишните американски облигации е да е средно около 4% през 2024 г. и 3% през 2025 г. Според медията инвеститорите ще бъдат обслужвани най-добре при облигации с по-дълъг срок и блокиране на високите в момента лихви.

На пазара на корпоративни облигации с инвестиционен клас средният спред на Morningstar US Corporate Bond Index се сви с 10 базисни пункта до +86. На пазара на високодоходни корпоративни облигации средният спред на Morningstar US High-Yield Index се понижи с 31 базисни пункта до +302.

Тъй като кредитните спредове продължават да се стесняват, дори и сценария за меко кацане корпоративните кредитни спредове са станали твърде тесни и трябва да бъдат подценени.

През последните 24 години само 2% от времето спредът на Morningstar US Corporate Bond Index е бил под текущия спред от +86 базисни пункта. През същия период само в 3% от случаите спредът на Morningstar US High-Yield Bond Index е бил под текущия спред от +302 базисни пункта. За сравнение, най-тесният инвестиционен и високодоходен кредитен спред, търгуван някога, е съответно +80 и +241 базисни точки през 2007 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:29 | 01.04.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още