fallback

Планът на Южна Корея за подобряване на корпоративното управление разочарова инвеститорите

Това се дължи на факта, че не се изисква от компаниите да предприемат каквито и да е действия в краткосрочен план

10:09 | 26.02.24 г.
Автор - снимка
Създател

Дългоочакваният план на Южна Корея да накара компаниите да подобрят мениджмънта и корпоративното управление разочарова инвеститорите с липсата на конкретни подробности и приложимост, пише Bloomberg.

Компаниите с управленски практики, които дават приоритет на възвръщаемостта за акционерите, ще получат „смели стимули“ и данъчни облекчения по „Програмата за повишаване на корпоративната стойност“, се казва в изявление на Комисията за финансови услуги (FSC) в понеделник. Насоките за програмата ще бъдат финализирани през юни, съобщиха от финансовия регулатор.

Страната също така ще въведе „корейски индекс на повишаване на стойността“ през третото тримесечие — подобен на японския индекс JPX Prime 150 и съставен от компаниите с най-добри практики — който ще се използва от пенсионни фондове и други институционални инвеститори като еталон. Новите борсово търгувани фондове ще могат да следят индекса, казват от FSC.

Въпреки че приветстваха инициативите като стъпка в правилната посока, повечето инвеститори биха искали да станат свидетели на решителни действия за справяне с корпоративните практики, които облагодетелстват мажоритарните акционери, често семействата основатели, пред по-малките акционери. Това тласна индекса Kospi към спад, тъй като разкритите мерки до голяма степен разчитаха на доброволни усилия на компаниите, вместо да налагат някаква задължителна промяна.

„Разочарованието се дължи на факта, че не се изисква от компаниите да предприемат каквито и да е действия в краткосрочен план“, каза Сеол Йонджин, анализатор в SK Securities Co. „Инвеститорите очакваха конкретни стимули да бъдат обявени днес, но правителството каза, че тези подробности ще ще бъдат разкрити по-късно тази година".

Корейските акции поскъпнаха през изминалия месец на фона на коментарите за реформи, като президентът Юн Сук-йол беше решен да сложи край на така наречения феномен „Корейскo намаление“ на местните акции. Фирмите с ниска оценка, измерена чрез съотношението цена/счетоводна стойност, отбелязаха особено големи ръстове.

Инвеститорите по света с нетърпение очакваха инициативите за повишаване на стойността, като залагаха, че те ще подобрят практиките за корпоративно управление в четвъртата по големина икономика в Азия. Очакваният резултат беше за продължително рали на пазара, подобно на това в Япония, след като тя въведе реформи за подобряване на управленските практики.

Южнокорейските акции се търгуват на по-ниски цени спрямо регионалните си колеги. Графика: Bloomberg

Решението на Токийската фондова борса да обяви имената на компаниите с ниска възвръщаемост за акционерите беше ключов фактор за стимулиране на структурните промени на пазара и ралито на Nikkei 225, който надмина своя връх от 1989 г.

„Няма конкретни начини правителството да накара компаниите да следват мерките за подобряване на корпоративната си стойност, затова разочарованието им води до разпродажби“, заяви Ан Йънджун, анализатор в Hana Securities.

Въпреки това някои финансови мениджъри остават оптимисти, че с правителството, което поема инициативата, ще настъпят положителни промени в корпоративното поведение и ще подкрепят фондовия пазар в дългосрочен план.

„Ако Япония е някакъв ориентир, нека имаме предвид, че реформата на управлението започна в началния етап на Абеномиката с Кодекса за управление и преразглеждането на Закона за дружествата“, каза Франк Бензимра, ръководител на стратегията за дялово участие в Азия в Societe Generale SA . „Не можем да предположим, че значими промени ще се случат след дни, седмици или месеци.“

Бордът на директорите в компаниите трябва да играе ключова роля в подготовката и прилагането на средносрочни до дългосрочни планове за подобрение всяка година, заявиха от Kомисията за финансови услуги . Те ще бъдат насърчавани доброволно да разкрият плановете си на своите уебсайтове и на Южнокорейската борса (Korea Exchange).  

Korea Exchange също ще публикува основни финансови показатели на регистрирани фирми по сектори, включително съотношение цена/счетоводна стойност и възвръщаемост на собствения капитал. Операторът на борсата ще създаде отдел и консултативен съвет в подкрепа на програмата.

Финансовият регулатор също каза, че ще преразгледа кодекса за управление, за да гарантира, че пенсионните фондове и други вземат предвид усилията на компаниите за повишаване на стойността, когато вземат инвестиционни решения.   

„В мерките няма задължителни условия“, каза Джеймс Лим, старши анализатор в Dalton Investments. „Няма много дискусии за преразглеждане на търговските закони, за да се попречи на мажоритарните акционери да спъват миноритарните акционери.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:09 | 26.02.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още