fallback

Цените на петрола кръжат в подножието на триседмични върхове*

"Черното злато" поевтинява на фона на силното китайско търсене и високото напрежение в Близкия изток

10:20 | 20.02.24 г.
Автор - снимка
Създател

Цените на петрола се понижават леко във вторник, оставайки в близост до триседмични върхове, на фона на високото напрежение в Близкия изток и възстановяването на търсенето в Китай, пише Ройтерс.

Фючърсите върху суровия петрол от типа Брент поевтиняват с 0,1%, до 83,45 долара за барел, а цената на фючърсите върху американския West Texas Intermediate (WTI) спада с 0,18%, до 78,31 долара за барел.

Цените на суровия петрол бяха „незначително по-ниски“ по време на „вялата търговия в Деня на президентите в САЩ (вчера, 19 февруари), тъй като опасенията за търсенето компенсираха  геополитическото напрежение в Близкия изток“, коментира пазарният анализатор на IG Тони Сикамор.

Подкрепяните от Иран хути продължиха с атаките си срещу кораби, преминаващи през ключовите морски пътища в Червено море и протока Баб ел Мандеб, като от петък насам поне още четири кораба са били ударени от дронове и ракети .

Един от тях, плаващият под флаг на Белиз, регистриран във Великобритания и използван от Ливан, товарен кораб Rubymar в Аденския залив, беше застрашен от потъване, заявиха хутите, засилвайки кампанията си за възпрепятстване на световното корабоплаване е в знак на солидарност с палестинците в Газа.

„Признаците за по-силно търсене в Китай също подкрепиха настроенията на пазара“, пишат анализатори от ANZ в бележка.

По-рано стана ясно, че приходите от туризъм на Китай по време на Лунната нова година са нараснали с 47,3% на годишна база, достигайки по-високи нива от тези преди пандемията.

Китай намали и референтната лихва по ипотечните кредити повече от очакваното във вторник в опит да подкрепи затруднения си пазар на имоти и слабата си икономика.

Въпреки това факторите, оказващи подкрепа на цените, не компенсираха напълно опасенията за търсенето. Международната агенция по енергетика (МАЕ) миналата седмица ревизира в низходяща посока прогнозата за растеж на търсенето на петрол през 2024 г. на фона на очакванията, че възобновяемата енергия ще измести изкопаемите горива.

Търговците очакват следващата среща на Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници (ОПЕК+) в началото на март, на която се очаква да решат дали да удължат съкращенията на добива през второто тримесечие. Ирак, вторият по големина производител в ОПЕК, е обещал да спазва по-стриктно ограниченията, след като прегледа външната оценка за производството си, твърди петролният министър.

*Цените са актуални към 10:18 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:20 | 20.02.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още