fallback

Борсово търгуваните фондове върху златото са ударени от отлив на средства тази година

От 11 януари до 14 февруари инвеститорите са изтеглили приблизително 2,6 млрд. долара от GLD и 507 млн. долара от IAU

11:50 | 17.02.24 г.
Автор - снимка
Създател

Докато към новите спот биткойн борсово търгувани фондове (ETF) се стичат милиарди долари, откакто започнаха да се търгуват на 11 януари, значителен обем от средства е напуснал ETF-ите върху златото.

Двата най-големи борсово търгувани фонда върху златото на база активи под управление – SPDR Gold Shares (GLD), който започна годината с 58 млрд. долара активи под управление, и iShares Gold Trust (IAU), който бе с 26 млрд. долара, отчитат нетен отлив на средства, съобщава CoinDesk.

От 11 януари до 14 февруари инвеститорите са изтеглили приблизително 2,6 млрд. долара от GLD и 507 млн. долара от IAU, показват данни на ETF.com.

В същото време за същия период година по-рано и двата фонда отбелязваха значителен приток на капитал – GLD бе привлякъл 241 млн. долара, а IAU 86 млн. долара.

От 14 златни ETF-а, проследявани от ETF.com, 11 отчитат нетен отлив от началото на годината.

Двата най-големи нови спот биткойн ETF-а (без GBTC на Grayscale, който преди това съществуваше под друга форма) – IBIT на BlackRock и FBTC на Fidelity, заедно са генерирали малко под 10 млрд. долара активи под управление от пускането си през януари. Като се включи и отливът на средства от GBTC, спот биткойн ETF-ите като група отчитат приблизително 5 млрд. долара нетен приток на капитал.

„Картината е доста лоша в момента в категорията на златните ETF-и“, коментира старши анализаторът на Bloomberg Intelligence Ерик Балхунас в публикация в Х. Той обаче подчерта, че не е сигурен, че инвеститорите мигрират към биткойн ETF-ите, въпреки че според него това би могло да бъде част от причината.

Почитателите на биткойна често го сравняват със злато, тъй като и двата актива се приемат като своеобразно убежище.  

Представянето на самите активи също е фактор при ETF-ите. Цената на златото е намаляла с над 2% от началото на годината, докато тази на биткойна расте с 23% за същия период.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:50 | 17.02.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още