Цените на какаото в света достигнаха нови върхове в четвъртък, тъй като търговците продължават да се борят за доставки и прогнозират по-големи дефицити този сезон, а притесненията за следващия нарастват, пише Ройтерс.
Ръстът на цените се усеща и на рафтовете в магазините. Компанията Hershey очаква ново забавяне на търсенето на продуктите ѝ от по-внимателните в разходите си клиенти, след като обемът на продажбите ѝ намаля с 6,6% през четвъртото тримесечие.
Големият производител на шоколад, чиито книжа поевтиняха с около 30% спрямо връхната им точка през май 2023 г., също заяви по-рано, че очаква по-високите цени на какаото да ограничи ръста на печалбата му тази година.
Обемите при конкурента Mondelez, производител на шоколадите Cadbury, също намаляха миналото тримесечие.
„Връщайки се 47 години назад, всяка голяма промяна в цената е била последвана от голям срив на цените с 20% до 50% в рамките на една-две години. Различно ли е положението този път? Според мои източници в какаовите плантации в Западна Африка...ДА!“, коментира метеорологът и консултант в търговията със суровини Джим Ромер от компанията Best Weather.
„Поне засега трудното положение може да продължи още месец-два“, допълва той, посочвайки щетите за какаовата реколта заради силните ветрове харматан във водещия производствен регион Западна Африка.
Бенчмарковите фючърси върху какаото в Лондон достигнаха нов рекорд от 4670 паунда за метричен тон на борсата ICE в четвъртък и завършиха деня на ниво от 4660 паунда за тон, което е ръст със 7,3% за ден. Цените са нараснали почти двойно от началото на миналата година.
Бенчмарковите фючърси върху какаото в Ню Йорк достигнаха нов исторически връх от 5874 долара за тон, като отбелязаха ръст от 7,3% в края на търговията до ниво от 5805 долара. Те са поскъпнали с около 90% от началото на миналата година.
Износители и производители във втория по големина производител на какао в света Гана заявиха пред Ройтерс, че се очаква производството за текущия сезон 2023-2024 г. да достигне едва 475 хил.-500 хил. тона спрямо 655 хил. тона миналата година.
Миналата седмица допитване на Ройтерс за какаото прогнозира дефицит от 375 хил. тона за сезон 2023-2024 г., над два пъти повече от средната оценка в предходното допитване през август. Това е очакване за трети пореден дефицит в предлагането на пазара.
Източник от индустрията заяви пред Ройтерс, че търговците се опасяват, че недостигът ще продължи и през следващото година, тъй като липсващите обеми от реколтата този сезон ще трябва да бъдат запълнени със зърна от следващия.
„Какво ще стане, ако реколтата следващия сезон е слаба?“, запита той.
На пазарите на други суровини цената на суровата захар нарасна с 0,4% до 23,98 цента за фунт, а бялата захар поскъпна с 1,4% до 665,70 долара за тон.
Цената на кафето сорт арабика намаля с 1,1% до 18585 долара за фунт, а тази на кафето сорт робуста изгуби 0,2% от стойността си до 3109 долара за тон.