fallback

Цените на петрола се насочват към седмични спадове от 5%*

Удължените съкращения на добива от ОПЕК+ подкрепиха цените в последния ден от седмицата

09:59 | 02.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Цените на петрола се повишават в началото на търговията в петък след решението на Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници (ОПЕК+) да запазят своята политика за добив на петрол без промяна. Двата основни бенчмарка на петролния пазар обаче са напът да отбележат седмични спадове на фона на непотвърдена информация за прекратяване на атаките между Израел и „Хамас“, предава Ройтерс.

Фючърсите върху суровия петрол от типа Брент поскъпват с 57 цента, или 0,72%, до 79,27 долара за барел, докато цената на фючърсите върху американския West Texas Intermediate се повишава с 47 цента, или 0,64%, до 74,29 долара за барел.

В четвъртък двама източници от ОПЕК+ заявиха, че групата е запазила своята политика за добив на петрол и ще реши през март дали да удължи, или не доброволните съкращения на производството на петрол за първото тримесечие.

ОПЕК+ продължават с планираните си съкращения от 2,2 млн. барела дневно през първото тримесечие, както обявиха през ноември.

Анализатори на ANZ Research коментираха в бележка от петък, че съкращенията на производството трябва да задържат предлагането затегнато през първото тримесечие, като увеличението на производството извън ОПЕК ще се нормализира и растежът на добива в САЩ ще се забави през 2024 г. до 300 хил. барела дневно от 800 хил. барела на ден миналата година.

Подкрепа на цените на петрола оказа и решението на Федералния резерв на САЩ да запази референтната си лихва в диапазона 5,25-5,50%, както и коментарите на председателя Джером Пауъл, който каза, че лихвените проценти са достигнали своя връх и ще се понижат през следващите месеци.

По-ниските лихви биха намалили разходите по заемите за потребителите, което може да стимулира икономическия растеж и търсенето на петрол.

Цените на петрола обаче се насочват към седмични спадове от около 5%, тъй като непотвърдената информация за край на атаките между Израел и „Хамас“ ограничи повишението на цените и двата бенчмарка да поевтинеят с 2% четвъртък.

Руските петролни танкери също продължават да плават през Червено море, до голяма степен без прекъсване от атаките на хутите, което контрастира с пазарните убеждения за значителни прекъсвания на глобалния поток от доставки на петрол, коментира Приянка Сачдева, пазарен анализатор от Phillip Nova.

При последния удар в областта на корабоплаването подкрепяната от Иран групировка, заяви в четвъртък, че нейни военноморски сили са атакували неидентифициран британски търговски кораб в Червено море.

*Цените са актуални към 9:40 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:59 | 02.02.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още