fallback

Акциите на банките поведоха спадовете на европейските борси

Ценовият ръст при книжата на компаниите от други индустрии не можаха да компенсират липсата на оптимизъм сред инвеститорите

19:59 | 01.02.24 г.
Автор - снимка
Създател

Основните европейски борсови индекси приключиха сесията с понижения на фона на новата порция корпоративни отчети и притеснителните сигнали от финансовия сектор, съобщава Ройтерс.

Общоевропейският бенчмарк Stoxx 600 се понижи с 0,37% до 483,86 пункта.

Германският индекс DAX записа спад от 0,26% до 16 859,04 пункта.

Френският показател CAC изтри 0,89% от стойността си, смъквайки се до равнище от 7588,75 пункта.

Британският измерител FTSE отчете понижение от 0,11 на сто до 7622,16 пункта.

Акциите на банките поведоха спадовете в Европа, като книжата на BNP Paribas поевтиняха с 9,2%, след като френският кредитор отчете изненадващ спад в приходите през четвъртото тримесечие и отхвърли ключовата цел за печалбата.

Цената на акциите на Societe Generale и Credit Agricole се понижи съответно с 4% и 2,8 на сто.

Книжата на холандската банка ING Groep поевтиняха с 6,4%, след като компанията прогнозира по-ниски нетни приходи от лихви през 2024 г.

Цената на акциите на швейцарската фармацевтична компания Roche падна с 5,5%, тъй като пазарът се разочарова от по-скромната от очакваното перспектива на дружеството за тази година.

Книжата на Sanofi междувременно изтриха 4,1% от стойността си, след като френският производител на лекарства пропусна прогнозите за печалбата за четвъртото тримесечие.

Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 1 февруари.

Акциите на Dassault Systemes се сринаха с 10,4%, след като френската софтуерна компания обяви, че очаква ръст на приходите в диапазона 8-10% за тази година, което е под очакванията на анализаторите.

Трейдърите не останаха безразлични и към новите данни за инфлацията в еврозоната, която отново тръгва надолу през първия месец на годината, достигайки ниво от 2,8%. Това е с 0,1 процентни пункта по-малко спрямо декември 2023 г. и се доближава все повече до целта на Европейската централна банка (ЕЦБ) от 2%. Ръстът на потребителските цени достигна връх от 10,6% през октомври 2022 г., като оттогава насам стабилно намалява, като само през последния месец на миналата година леко се ускори.

Във фокуса на пазарите попаднаха и икономическите данни от Германия, където инфлацията се забавя с повече от очакваното през януари до 3,1%.

Междувременно Английската централна банка (АЦБ) запази лихвените проценти непроменени, като сигнализира за възможност за намаляване на лихвите.

Ден по-рано Федералният резерв на САЩ отговори на пазарните очаквания, като реши да запази лихвите.

Не всички индустрии в Европа обаче записват борсови спадове в четвъртък. Книжата на Shell поскъпнаха с 2,4%, след като енергийният гигант засенчи пазарните прогнози за печалбата през четвъртото тримесечие.

В автомобилния сектор цената на акциите на Volvo Cars се изстреля нагоре с 26,4%, след като шведският концерн обяви, че ще спре финансирането на Polestar.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:58 | 01.02.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още