fallback

Норвежкият държавен фонд обяви рекордна печалба от 213 млрд. долара

Основен двигател на ръста е поскъпването на акциите на технологичните компании

06:30 | 31.01.24 г.

Държавният инвестиционен фонд на Норвегия Norges Bank Investment Management (NBIM), който е най-големият в света и разполага с 1,6 трилиона долара, отчете рекордна печалба от 2,22 трлн. крони (213 млрд. долара) през 2023 г., съобщи Ройтерс. Печалбата се дължи най-вече на високата възвръщаемост на инвестициите в акции на технологични компании.

През 2022 г. фондът регистрира рекордна загуба от 1,64 трлн. крони, като основен фактор за това отново бяха технологичните акции, които тогава поевтиняха.

"2023 г. завърши много по-добре от очакваното", заяви на пресконференция главният изпълнителен директор на NBIM Николай Танген.

Технологичните акции са допринесли за половината от възвръщаемостта на фонда, благодарение на пробива в бизнеса с изкуствен интелект, подобряването на общите икономически перспективи и очакванията за по-ниски лихвени проценти, заявиха от фонда.

Най-ценните дялове на фонда са в Microsoft, Apple и Nvidia. Най-ценните нетехнологични акции са на фармацевтичната компания Novo Nordisk, на осмо място.

Създаден през 90-те години на миналия век, за да инвестира приходите на Норвегия от петрол и газ в чужбина, фондът до голяма степен проследява сравнителен индекс, базиран на рамка, приета от парламента.

Годишната възвръщаемост на инвестициите на фонда през 2023 г. възлиза на 16,1%, което е с 0,18 процентни пункта по-малко от възвръщаемостта на референтния индекс.

По-рано този месец Танген предупреди, че инфлацията ще остане устойчива в световен мащаб и ще се понижава "по-бавно, отколкото мисля, че се очаква като цяло".

Във вторник той заяви пред Ройтерс, че прекъсването на световната търговия поради напрежението в Червено море ще окаже известно влияние върху инфлацията, но очаква то да бъде "сравнително ограничено".

В по-широк план рискът от разрастване на войната в Газа в регионален конфликт е "един от многото рискове, които разглеждаме", отбеляза той в интервю след представянето на резултатите.

"Ефектът от една по-широка война ще се отрази главно чрез по-високи цени на енергията", смята Танген.

Отделно от това заместник изпълнителният директор на фонда заяви във вторник, че кризата в китайския имотен гигант China Evergrande Group е била очаквана отдавна. Самият фонд се е освободил от инвестициите си в China Evergrande още през 2021 г.

Притокът на средства от норвежката държава във фонда през 2023 г. възлиза на 711 млрд. крони, като е на второ място в историята му след рекордната сума от близо 1,1 трлн. крони през 2022 г.

Норвегия е основен износител на суров петрол и най-големият доставчик на природен газ в Европа след спада на руските газови потоци през 2022 г. и се възползва от по-високите цени на енергията поради войната в Украйна.

Възвръщаемостта на инвестициите в акции за миналата година е 21,3%, инвестициите в инструменти с фиксирана доходност са донесли 6,1%, непубличният сектор на недвижими имоти записва отрицателна възвръщаемост от -12,4%, а непубличните инвестиции в инфраструктура за възобновяема енергия са донесли възвръщаемост от 3,7%.

В края на годината 70,9% от активите на фонда са инвестирани в акции (спрямо 69,8% през 2022 г.). Делът на облигациите се е свил до 27,1% от 27,5%, този на непубличните недвижими имоти е спаднал до 1,9% от 2,7%, а делът на инфраструктурата за възобновяема енергия се запазва на ниво от 0,1% от инвестициите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:14 | 31.01.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още