fallback

Европейските борси отбелязаха спад преди решението на ЕЦБ за лихвите

Силното представяне на минния сектор ограничи загубите във вторник

19:56 | 23.01.24 г.

Европейските борси завършиха със спад сесията в четвъртък, тъй като инвеститорите се въздържаха да правят големи залози преди заседанието на Европейската централна банка (ЕЦБ) по-късно тази седмица, а ръстът на минния сектор помогна за ограничаване на загубите, предават Ройтерс и CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 отбеляза спад от 0,3%, а секторът на комуналните услуги и чувствителният към лихвите имотен сектор бяха сред големите губещи със спадове от съответно 0,8% и 1,3%. Здравеопазването отписа 0,9 на сто.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 е надолу с 0,03% до ниво от 7485,73 пункта. Германският DAX отписа 0,34% и завърши деня на равнище от 16 627,09 пункта. Френският CAC 40 отбеляза сходен спад до равнище от 7388,04 пункта.

От положителната страна компаниите за добив на ценни метали добавиха 2% към стойността си, а цените на повечето основни метали се повишиха. Цената на медта беше подкрепена от надеждите, че водещият потребител на метали Китай ще въведе още стимули, за да подкрепи икономиката си.

Компании за луксозни стоки в експозиция към Китай като LVMH, Kering и Richemont отбелязаха ръст с между 1,1% и 1,7%.

Преди решението на ЕЦБ за лихвите в четвъртък, публикувани данни днес показаха, че доверието на потребителите в еврозоната е намаляло с 1 пункт през януари спрямо декември.

Макар че очакването е за пауза в повишаване на лихвите на предстоящото заседание на ЕЦБ, трейдърите предвиждат понижения с около 130 базисни пункта тази година. Те оценяват на близо 97% първото понижение на лихвите да бъде през юни.

Испанският бенчмарк IBEX се представи най-слабо в Европа със спад от 1,1%, повлечен надолу от понижението с 1,9% в цената на акциите на Iberdrola, след като Barclays понижи рейтинга на книжата на компанията за комунални услуги на equal-weight от overweight.

Сезонът на отчетите набира скорост на Стария континент и данни на LSEG I/B/E/S показват, че печалбите на компаниите от Stoxx 600 през четвъртото тримесечие се очаква да са намалели с 8,8% спрямо същия период на 2022 г. Миналата седмица очакванията бяха за спад със 7,1%.

Производителят на компютърни периферни устройства Logitech повиши очакванията си за приходите от продажби и печалбата си. Книжата на компанията обаче поевтиняха с 8,7%, след като в понеделник те достигнаха най-високото си ниво от октомври 2021 г. насам.

Цената на акциите на Swatch се понижи с 4,6%, след като най-големият производител на часовници в света не отговори на пазарните прогнози за резултатите си през 2023 г.

Книжата на Allfunds поскъпнаха с 8,7%, след като Ройтерс съобщи, че швейцарският борсов оператор SIX Group обмисля оферта за испанския дистрибутор на взаимни фондове.

Нидерландският технологичен инвестито Prosus напредна с 5,4%, след като проверки на Ройтерс показаха, че китайският хазартен регулатор е свалил от сайта си проектоправила за контрол на разходите във видеоигри.

Книжата на HelloFresh поскъпнаха с 12%, след като Morgan Stanley повиши рейтинга на германския доставчик на комплекти за домашно хранене на overweight от equal-weight.

Цената на акциите на Volkswagen се повиши с 5,4%, след като разговор с анализатори подхрани очакванията, че германският автомобилен производител може да обяви приходи от продажби през четвъртото тримесечие над сегашните пазарни очаквания, когато публикува резултатите си през март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:56 | 23.01.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още