fallback

Европейските борси започват седмицата с оптимизъм

Инвеститорите са в очакване на резултатите от ключовите срещи за паричната политика

19:34 | 22.01.24 г. 1
Автор - снимка
Създател

Европейските пазари се радват на положителен старт на новата седмица, докато инвеститорите чакат данните за потребителското доверие в еврозоната и ключови срещи за паричната политика, пише CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 приключи деня с 0,78% нагоре. Германският DAX записа 0,77% ръст. От своя страна, френският CAC 40 се повиши с 0,56 на сто, а британският FTSE 100 – с 0,35%.

Таблица: CNBC

Технологичните акции записаха 2,1% повишение, докато банковите и тези в сектора за търговия на дребно напреднаха с по 1,2%. Въпреки това германската Commerzbank се понижи с 3,4% на борсата, след като Bank of America Global Research понижи оценката за акциите ѝ.

Френската La Francaise des Jeux се насочи към върха на европейския бенчмарк, изкачвайки се с повече от 6%, след потвърждението, че ще придобие шведската хазартна компания Kindred за 2,7 млрд. долара.

От своя страна, акциите на швейцарската компания за отопление и вентилация Belimo приключиха деня с близо 8% надолу, след като приходите на бизнеса за 2023 г. се оказаха под очакванията.

Пазарите в Азиатско-Тихоокеанския регион не успяха да намерят единна посока днес, след като Китай запази основните лихви по заемите си непроменени, както се очакваше.

Двудневната среща на Японската централна банка за паричната политика започна днес, а решението ще бъде обявено във вторник.

Европейската централна банка пък трябва да обяви своето решение за паричната политика в четвъртък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:34 | 22.01.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още