fallback

Ускорената инфлация в Европа помрачи настроенията на местните борси

Инвеститорите продължиха да следят коментарите на световните политически и корпоративни лидери в Давос

19:45 | 17.01.24 г.
Автор - снимка
Създател

Основните европейски борсови индекси приключиха сесията с понижения, докато фокусът на повечето инвеститорите остава насочен към Световния икономически форум в Давос, съобщава CNBC.

Общоевропейският бенчмарк Stoxx 600 записа спад от 1,13% до 467,71 пункта.

Френският индекс CAC се понижи с 1,07% до 7318,69 пункта.

Германският показател DAX изтри 0,84% от стойността си, смъквайки се до равнище от 16 431,69 пункта.

Британският измерител FTSE отчете спад от 1,48% до 7446,29 пункта.

Трейдърите реагираха на новите данни за инфлацията в региона, след като Евростат публикува своя последен доклад, потвърждавайки първоначалните си оценки, които показаха, че инфлацията в еврозоната се ускорява до 2,9% през декември спрямо 2,4% месец по-рано.

Потребителските цени в Европейския съюз (ЕС) са се повишили с 3,4% през последния месец от 2023 г., с 0,3 процентни пункта повече отколкото през ноември. През декември 2022 г. годишният темп на инфлация в ЕС е бил 10,4%.

Междувременно инфлацията във Великобритания се ускорява през декември – за първи път от десет месеца, което вероятно ще отложи обсъждането на разхлабването на паричната политика от Английската централна банка (АЦБ).

Потребителските цени в Обединеното кралство се повишават с 4% на годишна база през последния месец на миналата година в сравнение с ръста от 3,9% за ноември. Резултатът надмина очакванията на икономистите за забавяне на инфлацията до 3,8%.

Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 17 януари.

Пазарите обърнаха внимание и на данните за китайската икономика, която нараства по-бавно от очакваното през четвъртото тримесечие. Брутният вътрешен продукт (БВП) е нараснал с 5,2% през октомври-декември спрямо година по-рано, показват данни на Националната статистическа служба. Растежът се е ускорил спрямо 4,9% през третото тримесечие, но не отговори на прогнозата в допитване на Ройтерс за 5,3%.

По време на днешните дискусии в Давос, Швейцария, председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен и китайският премиер Ли Цян обърнаха внимание на разследванията срещу електрически превозни средства и алкохола, като подчертаха загрижеността си, че въпросните проверки рискуват да предизвикат по-широк търговски конфликт.

При индивидуалните акции книжата на германската автомобилна група Volkswagen AG поевтиняха с 2,34%, докато цената на акциите на софтуерната компания SAP поскъпнаха с 0,17 на сто. Във Великобритания акциите на търговеца на дребно Tesco изтриха 1,16% от стойността си, докато тези на Marks & Spencer поевтиняха с 1,56%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:41 | 17.01.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още