fallback

Спадът на ентусиазма за понижаване на лихвите през март тласна надолу европейските борси

Паневропейският индекс Stoxx 600 завърши деня със спад от 0,3%

20:45 | 16.01.24 г.

Европейските борси отбелязаха спад във вторник, след като инвеститорите ограничиха очакванията си за ранни понижения на лихвите след неотдавнашни коментари на представители на Европейската централна банка (ЕЦБ), а Hugo Boss отбеляза спад, след като не отговори на очакванията за оперативната си печалба през четвъртото тримесечие, предава Ройтерс.

Паневропейският индекс Stoxx 600 завърши деня със спад от 0,3%, след като намаляваше с 0,8% през деня, достигайки най-ниското си ниво от над един месец.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 се понижи с 0,48% до ниво от 7558,34 пункта. Германският DAX отписа 0,3% и завърши деня на ниво от 16 571,68 пункта. Френският CAC 40 отбеляза спад от 0,18% до 7398 пункта.

Доходността по държавните облигации на Стария континент беше волатилна, след като ръководители на ЕЦБ запазиха сянка на несигурност относно календара за понижаване на лихвите, въпреки че инвеститорите очакват ранна и агресивна промяна на паричната политика.

Трейдърите оценяват на близо -24% шанса за първо понижаване на лихвите през март спрямо над 30% предходната седмица.

Чувствителният към лихвите сектор на недвижимите имоти се понижи с 1,1%, а този на комуналните услуги отбеляза спад с 1,2 на сто. Банковият сектор продължи загубите си за втора поредна сесия с понижение от 1,2%.

Макар че пазарните участници остават съсредоточени върху установяването на календара за лихвени понижения от големите централни банки, сезонът на отчетите, който тече в САЩ и Европа, също е наблюдаван от трейдърите, за да преценят последиците от високите лихви върху печалбите.

Очаква се печалбите на компаниите от Stoxx 600 да намалеят със 7,1% на годишна база, сочат данни на LSEG I/B/E/S.

В същото време допитване показа, че очакванията за по-ниски лихви са повишили нагласите на германските инвеститори през януари, а инфлацията в Германия се е ускорила с 3,8% на годишна база през декември, потвърждавайки предварителните данни.

Потребителите от еврозоната са намалили очакванията си за инфлацията, показва допитване на ЕЦБ, успокояваща новина за усилията на централната банка да овладее ръста на цените.

Медийният сектор отбеляза ръст от 0,4% благодарение на поскъпването на книжата на Publicis с 1,6%, след като Goldman Sachs повиши рейтинга на акциите на френската рекламна компания на „купувай“ спрямо „неутрален“ преди това.

Отново на корпоративния фронт книжата на Hugo Boss поевтиняха с 9,7% и тя се озова на дъното на Stoxx 600, след като германската модна къща не отговори на очакванията за печалбата си през четвъртото тримесечие.

Цената на акциите на Lindt & Spruengli се повиши с 6,6%, след като швейцарският производител на шоколади съобщи, че ръстът на приходите от продажбите е надминал пазарните очаквания, подкрепен от по-високите цени на продуктите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:15 | 16.01.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още