fallback

Помрачените икономически перспективи натежаха върху борсовата търговия в Европа

Цената на акциите на британската верига за бързо хранене Greggs нарасна с 9,5%, с което фирмата оглави Stoxx 600, на фона на силния ръст на продажбите

19:40 | 10.01.24 г.
Автор - снимка
Създател

Повечето от основните европейски борсови индекси приключиха редовната търговия със спадове, отразявайки опасенията сред икономисти и инвеститори относно глобалната икономика, съобщава CNBC.

Общоевропейският бенчмарк Stoxx 600 отчете спад от 0,17% до 476,47 пункта.

Германският измерител DAX напредна с 0,01% до 16 689,81 пункта.

Френският показател CAC се понижи с 0,01% до 7426,08 пункта.

Британският индекс FTSE записа спад от 0,42% до 7651,76 пункта.

Във вторник (9 януари) Световната банка обяви в своя доклад Global Economic Prospects, че растежът на глобалната икономика ще се забави за трета поредна година – от 2,6% през миналата година до 2,4% през 2024 г. Според доклада това е с почти 75 базисни пункта под средната стойност от второто десетилетие на века.

Очакванията са развиващите се икономики да се разраснат само с 3,9%, което е с над 1 пр.п. под средната стойност от предишното десетилетие. След разочароващо представяне миналата година страните с ниски доходи ще отчетат ръст от 5,5%, което е под предишните очаквания.

Инвеститорите в региона обърнаха внимание и на новите икономически данни. Базисната инфлация в Норвегия се е забавила повече от очакваното в края на миналата година, подкрепяйки очакванията, че централната банка ще започне да понижава лихвите по-рано, отколкото е сигнализирала. Ръстът на цените, който изключва волатилните компоненти като енергоизточниците, се е забавил с 5,5% през декември и е най-слабият такъв от 15 месеца насам, показват данни на статистическата служба на страната, цитирани от Bloomberg. Резултатът остана и под прогнозата на централната банка за 5,6%.

Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 10 януари.

Междувременно стана ясно, че икономиката Швеция сe е представила по-добре от очакваното през ноември, което предполага, че най-голямата скандинавска държава може би се е върнала към тенденцията на растеж през последните три месеца на 2023 г. Предварителната оценка на Шведската статистическа служба показва, че брутният вътрешен продукт на страната (БВП) е нараснал с 0,2% през ноември спрямо предходния месец. За сравнение, икономисти, анкетирани от Bloomberg, прогнозираха свиване от 0,6%.

Във фокуса на пазарите попаднаха и коментарите на заместник-гуверньора на Европейската централна банка (ЕЦБ) Луис де Гиндос, който заяви, че икономиката на еврозоната може е претърпяла рецесия в края на миналата година и вероятно ще остане затруднена още известно време.

„По-слабите данни сигнализират за свиване през декември, потвърждавайки възможността за техническа рецесия през втората половина на 2023 г.“, каза Де Гиндос по време на реч в сряда. „Най-актуалните резултати показват, че бъдещето остава несигурно, а перспективите сочат спад“, допълни той.

При индивидуалните акции книжата на испанския производител на лекарства Grifols напреднаха с 8,3%, възстановявайки се от 28-процентния спад от вторник.

Цената на акциите на британската верига за бързо хранене Greggs нарасна с 9,5%, с което фирмата оглави Stoxx 600, на фона на силния ръст на продажбите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:27 | 10.01.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още