fallback

Европейските пазари изпратиха първата търговска седмица през новата година на червено

Търговията на дребно и химическата промишленост бяха най-зле представящите се сектори

20:42 | 05.01.24 г.
Автор - снимка
Създател

Европейските борсови индекси отбелязаха първата си седмична загуба от осем години насам в петък, докато инвеститорите разглеждаха различните икономически данни от цял свят. Годината за пазарите започва несигурно след силното рали през 2023 г., съобщава Ройтерс.

Общоевропейският индекс STOXX 600 отстъпи с 0,3%, възстановявайки част от загубите си, след спада от над 1% по-рано и се понижи с 0,5% за седмицата.

Таблица: CNBC

Търговията на дребно и химическата промишленост бяха най-зле представящите се сектори през деня, като първият поведе спадовете за седмицата.

За сметка на това банковите акции поскъпнаха с 0,4%, а цената на книжата на компаниите в медийния сектор се повиши с 0,3%.

Акциите на компаниите за алкохолни напитки Remy Cointreau и Pernod Ricard поведоха загубите, поевтинявайки съответно с 12,0% и 3,6%, след като Китай обяви започването на антидъмпингово разследване срещу вноса на  бренди от Европейския съюз.

Това допринесе за спада на френския бенчмарк CAC 40 с 0,4 пункта по време на сесията в петък.

Междувременно актуални данни отчетоха  по-висок от очакваното спад при продажбите на дребно в Германия през ноември, докато инфлацията в еврозоната се ускори според очакванията през миналия месец, което подкрепя тезата на Европейската централна банка (ЕЦБ) да запази лихвените проценти рестриктивни още известно време.

На борсата в Германия DAX се понижи с 14%.

Във Великобритания лондонският бенчмарк FTSE 100 отстъпи с 0,43%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:43 | 05.01.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още