fallback

Dow Jones изтри почти 285 пункта

Фючърсните търговци на фондовете на Федералния резерв се отказват от очакванията за първо намаление на лихвите до март

23:40 | 03.01.24 г.

Американските акции отчетоха спад в сряда, след като от публикувания протокол от срещата на Федералния резерв на САЩ през декември стана ясно, че централните банкери са несигурни в прогнозите си за лихвите и не изключват и още повишения.

Индексът на „сините чипове“ Dow Jones затвори с понижение от 284,85 пункта, или 0,76%, до 37 430,19 пункта, след като във вторник индексът финишира на рекордно високото ниво от 37 715,04 пункта.

По-широкият индекс S&P 500 спадна с 0,8% до 4704,81 пункта, а технологичният индекс Nasdaq изтри 1,18% до 14 592,21 пункта – най-голям спад от над два месеца.

В протокола от срещата на Фед на 12-13 декември, публикуван в сряда, е записано, че почти всички висши представители на американската централна банка са облекчили прогнозите си за 2024 г. Остава обаче необичайно повишена степен на несигурност, както се отбелязва в документа.

Фючърсните търговци на фондовете на Федералния резерв се отказват от очакванията за първо намаление на лихвите до март, пише MarketWatch. Те обаче се придържаха към голяма вероятност от повече намаления на лихвените проценти от Фед до края на годината в сравнение с очакваните 0,75 процентни пункта от други анализатори и централните банкери.

Посланието от срещата на Фед през декември е, че централните банкери „са зад кривата на това колко бързо е спаднала инфлацията“, казва Люк Тили, главен икономист на базирания в Делауеър Wilmington Trust, който управлява активи на стойност около 80 млрд. долара.

Инвеститорите се надяват на облекчаване на инфлацията, за да намали Федералният резерв разходите по заемите през 2024 г. - фактор, който помогна на технологичния индекс Nasdaq Composite да скочи с 43% миналата година. Голяма част от покачването се реализира през последните два месеца на 2023 г. заради надеждите за понижение на лихвите.

„Изглежда, че краткосрочният импулс от декември се основава предимно на усещането за промяна в паричната политика, но реалността е, че икономическите данни може да не позволят обрат веднага, както пазарите искат“, коментира Брайън Мълбъри, портфолио мениджър в базираната в Чикаго компания Zacks Investment Management, която управлява активи на стойност 13,9 млрд. долара.

Понижаването на рейтинга на Apple от Barclays доведе 0,75% спад в цената на акциите и влоши пазарните настроения поради мнението, че оценките на някои големи технологични компании са твърде разтегнати.

Под натиск бяха и другите основни технологични акции, както и акциите на авиокомпаниите и финансовите акции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:40 | 03.01.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още