fallback

Петролът се насочва към първото си годишно поевтиняване от две години насам*

Въпреки това цените на двата основни сорта се повишават в последната сесия тази година

10:01 | 29.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Цените на петрола са напът да завършат 2023 г. с 10% спад, първият такъв от две години насам, след като опасенията за геополитическата обстановка, съкращенията на добива и мерките за овладяване на инфлацията в световен мащаб предизвикаха сериозни колебания в цените през годината, пише Ройтерс. В последната сесия за тази година и двата основни сорта поскъпват.

Цената на фючърсите върху европейския петрол от типа Брент се повишава с 36 цента, или 0,47%, до 77,51 долара за барел, а фючърсите върху американския сорт West Texas Intermediate (WTI) поскъпват с 21 цента, или 0,29%, до 71,98 долара за барел.

В петък цените на суровината се стабилизираха, след като се понижиха с 3% предишния ден, тъй като повече корабни компании се готвят да преминат транзитно по маршрута през Червено море. Големите фирми временно бяха преустановили плаването през Червено море, след като йеменските бунтовници хути атакуваха търговски кораби.

Въпреки това двата бенчмарка са напът да приключат сесията на най-ниските си нива в от 2020 г. насам, когато пандемията засегна търсенето и накара цените да се понижат рязко. Съкращенията на добива от страна на ОПЕК+ се оказаха недостатъчни, за да  поддържат цените и двата основни сорта поевтиняха с близо 20% от най-високото си ниво тази година.

За разлика от петрола, основните индекси на фондовите борси по света са напът да завършат 2023 г. с повишение.

Глобалният индекс MSCI, който проследява акции в 47 държави, е напреднал с около 20% от началото на годината, тъй като инвеститорите все по-често залагат, че Федералния резерв на САЩ ще понижи по-бързо лихвите си през следващата година.

На валутния пазар доларът се насочи към годишно поевтиняване от 2% след две силни години.

Очакваните намаления на лихвите, които ще свият разходите по потребителските заеми в основните области на потребление, и по-слабият долар, който прави петрола по-евтин за купувачите с други валути, могат да стимулират търсенето през 2024 г., смятат представители на индустрията.

Проучване на Ройтерс, проведено сред 30 икономисти и анализатори, прогнозира, че средната цена на барел Брент през 2024 г. вероятно ще бъде 84,43 долара, в сравнение с около 80 долара тази година.

*Цените са актуални към 9:45 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:01 | 29.12.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още