fallback

Европейските борси започнаха с ръст последната седмица от 2023 г.

Технологичният сектор и недвижимите имоти бяха сред най-добре представилите се в сряда

20:29 | 27.12.23 г.

Европейските борси завършиха с ръст сесията в сряда в съкратената заради празниците седмица на фона на нарастващия оптимизъм за понижаване на лихвите в САЩ още през март. Книжата на корабните компании поевтиняха след новината за възобновяване на пътуванията през Суецкия канал и Червено море, предават Ройтерс и CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 отбеляза ръст от 0,3%.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 прибави 0,36% към стойността си до ниво от 7724,95 пункта. Германският DAX е нагоре с 0,21% и завърши деня на равнище от 16 742,07 пункта. Френският CAC 40 се повиши с 0,04% и достигна ниво от 7571,82 пункта.

Чувствителният към лихвите технологичен сектор, в който влизат големи производители на чипове в Европа, се повиши с 0,7%, а секторът на недвижимите имоти прибави 0,8 на сто.

Ръстовете бяха ограничени от спада с 4,7% на цената на акциите на датската корабна компания Maersk, след като тя обяви планове десетки кораби да преминат през Суецкия канал през идните дни, още един знак, че глобалните корабни компании се връщат към маршрутите в Червено море, след като спряха по-рано този месец заради нападения на йеменските бунтовници хути.

Други корабни компании като Hapag Lloyd, Frontline, Hoegh Autoliners, Wallenius Wilhelmsen и Hafnia отписаха между 1,3% и 8,2% от стойността си.

Очаква се обемите да са слаби, тъй като трейдърите се връщат от дълга коледна ваканция, а до края на 2023 г. остават само още два борсови дни.

Серията от седем седмични ръста на Stoxx 600 помогна за повишението му с близо 13% от началото на годината, като търговията на дребно и технологиите са сред най-добре представящите се сектори.

Глобалните пазари постигат силен ръст от средата на декември, когато Федералният резерв намекна за понижаване на лихвите догодина. Но Европейската централна банка (ЕЦБ) не споделя тези очаквания.

На корпоративния фронт книжата на Bayer поскъпнаха с 2,3%, след като германската компания за производство на лекарства и пестициди съобщи, че е спечелила дело, заведено от мъж в Калифорния, който твърди, че се е разболял от рак заради излагане на хербицида ѝ Roundup.

Цената на акциите на Vestas Wind Systems се повиши с 4,5%, след като датският производител на вятърни турбини обяви редица нови поръчки.

Книжата на британската компания Anglo American поскъпнаха с 2,3%, след като минният гигант съобщи, че се готви да продаде миноритарен дял в най-големия британски минен проект Woodsmith.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:29 | 27.12.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още