fallback

Доходността по американските облигации задмина повечето прогнози за 2024 г.

Суап пазарите вече очакват шест намаления на лихвените проценти от Фед през следващата година, според FT

16:06 | 22.12.23 г.

Глобалното рали на пазара на държавен дълг изненада анализаторите, а доходността надмина прогнозите на Wall Street и в края на 2024 г., пише FT.

Когато банките започнаха да изпращат годишните си прогнози на клиентите преди месец, те бяха широко обединени около мнението, че държавните облигации ще поскъпнат през следващата година, когато лихвените проценти започнат да спадат.

Много от прогнозите обаче бяха изпълнени повече от година по-рано, тъй като по-голямото от очакваното забавяне на инфлацията промени очакванията на Федералния резерв на САЩ за намаляването на лихвите и убеди инвеститорите да променят залозите си.

Доходността по референтните 10-годишни държавни облигации на САЩ се понижи с почти 1 процентен пункт от края на октомври поради нарастващите очаквания, че Фед ще започне да намалява лихвите още през март. Доходността се движи обратно на цените.

„Това беше бърз ход, защото Фед направи много бърз завой, и говори колко нестабилен е пазарът и колко много зависи от нашето разбиране за това как ще действа Фед“, коментира стратегът за лихвите на Bank of America Меган Суибър.

Суап пазарите вече отразяват в цените шест намаления на лихвите от Фед през следващата година. За сравнение, към края на октомври прогнозите бяха за три намаления.

Доходността по 10-годишните американски държавни облигации спадна под границата от 4% на 20 декември. Bank of America, Barclays, Deutsche Bank и Standard Chartered, наред с други банки, очакваха, че това ще се случи следващия декември.

Средната прогноза в ноемврийско проучване сред повече от 50 анализатори, осъществено от Bloomberg, също предвижда, че доходността по 10-годишните държавни облигации ще спадне до 4 процента до края на 2024 г.

Лука Паолини, главен стратег в Pictet Asset Management, също е изразил подобни очаквания. Той посочва, че все още е уверен в прогнозата си, тъй като вижда ограничено място за устойчиви спадове на доходността без доказателства за голямо забавяне на пазара на труда.

Основният въпрос според него е дали инфлацията може да се забави още повече.

Франсис Яред, глобален ръководител по проучванията на лихвените проценти в Deutsche Bank, казва, че ралито „може би започва да бъде малко прекалено агресивно“ след коментарите на председателя на Фед Джером Пауъл. „Вероятно сме направили толкова, колкото сме могли, без доказателства за някаква слабост в икономиката“, добавя той.

Според Яред Deutsche Bank не е променила прогнозата си за 4,05 процента доходност по 10-годишните държавни облигации на САЩ. Банката обаче е започнала да намалява експозицията си към по-краткосрочни държавни облигации, защото смята, че ралито им е достигнало своя връх.

Междувременно по-бичи анализатори декларират, че скорошните повишения са оправдали амбициозните им прогнози. „Нашата прогноза от 3 процента за края на 2024 г. не изглежда толкова невероятна днес, както беше преди четири седмици“, коментира Мейджър, глобален ръководител по изследвания на инструментите с фиксирана доходност в HSBC.

Според Мейджър централните банки до голяма степен са успели в борбата си с инфлацията и не е необходимо да поддържат по-високи лихви през 2024 г. „Онези хора, които говореха за спирала на инфлацията, спирала на цените на заплатите, мълчат“, посочва той.

Goldman Sachs, чието мнение се отклоняваше от всеобщите прогнози, преразгледа перспективата си след мрачните коментари на Пауъл. Банката първоначално смяташе, че доходността ще се повиши до 4,55% към края на 2024 г., но сега вече снижи очакванията си до 4%.

Акциите междувременно също поскъпват, тъй като инвеститорите стават все по-уверени, че лихвените проценти ще започнат да спадат през 2024 г. S&P 500 изпревари някои прогнози – поне временно. Анализатори обаче остават разединени по отношение на дългосрочната перспектива пред индекса.

Някои инвестиционни банки, включително Morgan Stanley и JPMorgan, все още прогнозират, че индексът ще се понижи през 2024 г. Междувременно Goldman Sachs повиши прогнозата си в края на годината за бенчмарка от 4700 на 5100 пункта в сравнение с текущото ниво от около 4775 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:06 | 22.12.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още