fallback

Небанковите кредитори ще са приоритет за глобалните регулатори през 2024 г.

Регулаторите ще предложат политики за справяне със скритата задлъжнялост до края на 2024 г. или началото на 2025 г.

18:57 | 20.12.23 г.

Справянето със скритата задлъжнялост в многотрилионния доларов "сенчест банков" сектор е приоритет за световните регулатори през следващата година. Основното предизвикателство за органите обаче е достъпът до данни, предава Ройтерс.

Съветът за финансова стабилност (FSB) на Г-20 и IOSCO, глобална група от регулатори на пазарите на ценни книжа, са издали в сряда по-строги насоки за управление на ликвидността за мениджърите на активи на инвестиционни фондове от отворен тип. Това е в допълнение към съществуващите насоки за фондовете на паричния пазар, които членове на FSB и IOSCO са поели ангажимент да прилагат.

И двата вида фондове са част от сектора на небанковото финансово посредничество на стойност 218 трлн. долара. Този сектор включва и хедж фондове, фондове за имоти и застрахователни компании, като представлява почти половината от всички глобални финансови активи.

Генералният секретар на FSB Джон Шиндлер казва, че регулаторният контрол върху небанковите кредитори ще бъде приоритет за 2024 г. с акцент върху ливъриджа. Ливъриджът в сектора на т.нар. сенчесто банкиране обаче е по-труден за проследяване, признава Шиндлер.

„Ливъриджът може да върви във всички посоки. Нека бъдем ясни, предизвикателството е свързано с данните“, добавя председателят на IOSCO Жан-Пол Серве.

Голяма част от необходимите данни попадат извън правомощията на регулаторите. Серве казва обаче, че е уверен, че като се работи с централните банки, предизвикателството с данните може и да бъде преодоляно.

Според Шиндлер регулаторите ще предложат политики за справяне със скритата задлъжнялост до края на 2024 г. или началото на 2025 г.

Сътрудничеството между FSB и IOSCO по отношение на регулирането на небанковите организации отново повдига въпроса дали тези организации трябва да се третират като банки и да се изисква да притежават капиталови буфери.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:57 | 20.12.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още