fallback

Опасенията за доставките през Червено море разколебават трейдърите на петролния пазар*

Геополитическото напрежение би могло да повиши цените, но и да предизвика волатилност

09:35 | 19.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Цените на петрола поемат в различна посока във вторник, тъй като атаките на обединените от Йемен бойци хути срещу кораби в Червено море възпрепятстваха морската търговия и принудиха компаниите да променят курса на корабите, съобщава Ройтерс.

Фючърсите върху европейския сорт Брент поскъпват с 6 цента, или 0,05%, до 77,98 долара за барел, а цената на фючърсите върху американския West Texas Intermediate се понижава с 10 цента, или 0,14%, до 72,37 долара за барел.

И двата бенчмарка поскъпнаха с повече от 1% в понеделник на фона на опасенията на доставчиците, че ще трябва да отклонят още кораби от Червено море.

„Въпреки че при цените днес не се наблюдават значителни колебания, потенциалните рискове от прекъсвания на доставките и размириците в Близкия изток може да предизвикат сериозна волатилност на петролните пазари,“ заяви Тина Тън анализатор в CMC Markets в Оукланд.

„Петролните пазари може да получат подкрепа от ескалацията на геополитическото напрежение,“ добави тя.

Една от най-големите петролни компании BP временно спря всички доставки през Червено море, а групата петролни танкери Frontline заяви в понеделник, че нейните кораби ще избягват преминаването по този воден маршрут – признак, че кризата се разраства и обхваща доставките на енергоизточници.

Около 15% от световния корабен трафик преминава през Суецкия канал, който свързва Червено и Средиземно море, предлагайки най-краткия маршрут по вода между Европа и Азия.

Атаките срещу корабите накараха САЩ и техните съюзници да обсъдят формирането на специална работна група, която да защитава маршрутите в Червено море, ход, който ход, който заклетият враг на САЩ и Израел – Иран, определи като голяма грешка.

„Като имаме предвид как няколко държави заедно призоваха за смекчаване на атаките, не е сигурно, че доставките ще останат възпрепятствани дълго време. Това беше причината част от трейдърите да останат да останат предпазливи по време на днешната сесия", смята Йеап Дзюн Рон, пазарен стратег в IG в Сингапур.

В Иран петролният министър Джавад Оуджи потвърди в понеделник, че кибератака е прекъснала дейността на всичките бензиностанции в страната по-рано.

Хакерска група, за която Иран твърди, че е свързана с Израел, вероятно е извършила атаката, която прекъсна работата на бензиностанции в цялата страна в понеделник, съобщиха от иранската обществена телевизия и израелските местни медии.

Междувременно САЩ ще настояват доставчиците да разкрият повече информация за своите сделки с руски петрол, за да бъдат наложени санкции, заявиха американски власти в понеделник, като същевременно признаха, че голяма част от търговията вече се е изплъзнала на западния надзор, след като Русия е изградила паралелен флот.

*Цените са актуални към 9:15 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:35 | 19.12.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още