fallback

Опасенията за руските доставки на петрол повишават цената на суровината*

По-слабият долар също оказва подкрепа на пазара

10:03 | 18.12.23 г.
Автор - снимка
Създател

Цените на петрола се повишават в понеделник на фона на по-слабия руски износ и опасенията за прекъсване на доставките след атаки на хутите срещу кораби в Червено море, пише Ройтерс.

Фючърсите върху суровия петрол от типа Брент поскъпват с 60 цента, или 0,78%, до 77,15 долара за барел, а цената на фючърсите върху американския сорт West Texas Intermediate се повишава с 58 цента, или 0,81%, до 72,01 долара за барел.

"Лошото време в Русия допринася за поскъпването тази сутрин, както и нападението на хутите срещу кораби близо до Йемен," смята анализаторът на IG Тони Сикамор.

Русия заяви в неделя, че ще задълбочи съкращенията в износа си през декември, вероятно с около 50 хил. барела дневно, и ще го направи по-рано от планираното, тъй като най-големите износителки на петрол в света се опитват да подкрепят цените на петрола в световен мащаб.

Това се случва, след като Москва прекъсна товаренето на две трети от барелите с нейния основен сорт "Уралс" от пристанищата заради опасността от буря и планирана профилактика в петък.

Корабоплавателни компании, включително най-големите контейнерни линии в света MSC и A.P. Moller-Maersk, заявиха през уикенда, че ще избягват да преминават през Суецкия канал, тъй като бунтовниците хути в Йемен атакуват повече търговски кораби в Червено море.

Баб ал-Мандаб е един от най-важните маршрути за доставки на суровини по море в света, особено на суров петрол и горива от Персийския залив, транспортирани на запад към Средиземно море през Суецкия канал или близкия тръбопровод SUMED, както и на суровини, пътуващи на изток към Азия, в това число и руски петрол.

Както Брент, така и WTI прекратиха най-дългата си поредица от седмични спадове от половин десетилетие насам, отбелязвайки ръст миналата седмица, след като срещата на Федералния резерв на САЩ миналата седмица предизвика надежди, че централната банка е приключила с повишенията на лихвите и е напът да започне със съкращенията.

Цените на суровия петрол получават подкрепа и от по-слабия долар и данните за запасите от суров петрол в САЩ, които се оказаха по-високи от очакваното, заяви анализаторът на CMC Markets Тина Тън в бележка, тъй като по-слабият долар прави деноминирания в долари петрол по-евтин за купувачите с друга валута.

Анализатори твърдят, че петролните запаси в Кушинг, Оклахома, най-големият хъб за съхранение в САЩ, са се възстановили миналия месец, след като се доближиха до най-ниските си оперативни нива в резултат на по-доброто ценообразуване в хъба, внасящ барели от Пермския басейн в Тексас и суров петрол от Канада.

Потокът на суров петрол от двете места в последно време доведе до ръст на американските запаси за осем поредни седмици, с което те достигнаха ниво от 30,8 млн. барела.

*Цените са актуални към 8:45 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:03 | 18.12.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още