fallback

Решението на Фед върна оптимизма на криптопазара

Цената на биткойна мина прага от 43 хил. долара, преди да се коригира леко в четвъртък

11:55 | 14.12.23 г. 1
Автор - снимка
Създател

Цената на биткойна се завръща на зелена територия след последното решение за паричната политика на Федералния резерв, с което централната банка намекна за край на повишенията на лихвите, съобщава CoinDesk.

След публикуването на решението на регулатора стойността на най-голямата криптовалута по пазарна капитализация отново мина прага от 43 хил. долара, подкрепяйки и цените на по-широкия пазар, както и акциите на свързаните със сектора публични компании.

Минути след 10:30 ч. българско време цената на токена е малко под този праг, като поскъпва с 4,2% за денонощието до 42 940 долара. Етерът, на свой ред, прибавя 4,7% към цената си до близо 2281 долара, а рипълът 3,5% до 0,62839113 долара.

Цената на биткойна през последното денонощие. Графика: CoinGecko

Широкият индекс CoinDesk Market Index (CMI), който проследява представянето на кошница от близо 200 дигитални актива, напредва с 4,9% за последните 24 часа.

По-рано в сряда ръководството на банката реши единодушно да остави целевия диапазон за бенчмарковата лихва по федералните фондове на ниво от 5,25-5,5%, най-високото от 2001 г. Те не планират нови повишения на лихвите в прогнозите си за първи път от март 2021 г. съгласно средните очаквания на ръководителите.

Те предвиждат централната банка да понижи лихвите със 75 базисни пункта догодина, по-бърз ритъм на намаления от посочения в прогнозите през септември. Макар че средната прогноза за лихвата по федералните фондове в края на 2024 г. е за 4,6%, индивидуалните очакванията варират в широки граници.

Свързаните с криптовалутите акции също се възползват от приповдигнатото настроение не само в криптосектора, но и на по-широкия фондов пазар след решението на Фед. Акциите на Coinbase приключиха щатската търговия с ръст в цената от 7,8%, а тези на MicroStrategy прибавиха 5%. Листнатият в САЩ миньор Marathon Digital пък поскъпна с 12,6%.

На Wall Street индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average отбеляза нов рекорд в сряда, като нарасна с над 500 пункта и за първи път премина границата от 37 хил. пункта в края на търговията.

„Исторически задържане или намаляване на лихвените проценти обикновено инжектира оптимизъм сред инвеститорите, тъй като намеква за повече разполагаем доход и потенциално по-големи инвестиции в различни класове активи“, коментират анализатори на Bitfinex. „Този ефект не е ограничен до традиционните активи, а се простира и до по-нови активи като криптовалутите“, допълват те.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:11 | 14.12.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още