fallback

Европейските пазари затвориха със спад в очакване на решението на Фед за лихвите

Телекомуникационният сектор тласна надолу Stoxx 600 в сряда

20:20 | 13.12.23 г.

Европейските борси отбелязаха спад в сряда, тъй като инвеститорите до голяма степен страняха от рискови залози преди очакваното решение за лихвите на Федералния резерв и прогнозите за лихвената му политика, предават Ройтерс и CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 се понижи с 0,1%.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 отбеляза минимален ръст от 0,08% до ниво от 7548,44 пункта. Германският DAX е надолу с 0,15% до равнище от 16 766,05 пункта. Френският CAC 40 се понижи с 0,16% и завърши деня на ниво от 7531,22 пункта. Последните два индекса достигнаха рекордни върхове в средата на търговията във вторник.

Инвеститорите са единодушни в очакванията си за нова пауза в повишаването на лихвите от Фед. Американската централна банка трябва да обяви решението си по-късно днес. Данните за инфлацията в САЩ, публикувани вчера, не допринесоха за промяна в очакванията относно евентуални понижения на лихвите догодина.

Вниманието ще бъде насочено към изявлението на председателя на Фед Джером Пауъл и краткосрочните прогнози на централната банка за знаци относно графика за смекчаване на политиката.

В четвъртък се очакват решения за лихвите на Европейската централна банка и на Английската централна банка, като прогнозите са, че и двете ще ги запазят непроменени.

На корпоративния фронт книжата на BASF и Arkema поскъпнаха съответно с 4,4% и 5,5%, след като UBS повиши рейтингите им. Двете компании тласнаха сектора на химическата промишленост на челно място сред най-добре представилите се в сряда с ръст от 1,1%.

Здравният сектор напредна с 0,9 на сто, след като цената на акциите на Novo Nordisk се повиши с 1,6%.

Книжата на Entain поскъпнаха с 5,1%, след като компанията за залози и хазартни игри съобщи, че главният изпълнителен директор Йете Нигаард-Андерсен се оттегля от групата незабавно.

Телекомуникационният сектор натежа върху Stoxx 600 със спад от 1,3%. Книжата на Vodafone поевтиняха с 2,9 на сто.

Цената на акциите на Nel намаля с 9,2% и норвежката водородна компания се озова на дъното на Stoxx 600, след като съобщи, че неин клиент е отменил поръчка. Това според анализаторите отразява лошата пазарна среда за индустрията.

Книжата на Storebrand поевтиняха с 4,2%, след като норвежката застрахователна компания съобщи, че трудно ще постигне амбицията си за печалбата през 2023 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:20 | 13.12.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още