fallback

Цените на петрола се оттласкват от шестмесечно дъно*

За първи път от година пазарната структура за договорите върху сорта Брент преминава към контанго

08:47 | 07.12.23 г. 1
Автор - снимка
Създател

Цените на петрола се повишават в четвъртък, след като удариха шестмесечно дъно през предишната сесия, но инвеститорите остават притеснени за слабото търсене и икономическото забавяне в САЩ и Китай, съобщава Ройтерс.

Фючърсите върху суровия петрол от сорта Брент поскъпват с 34 цента, или 0,46%, до 74,64 долара за барел, а цената на фючърсите върху американския West Texas Intermediate се повишава с 29 цента, или 0,42%, до 69,67 долара за барел.

„Петролните пазари може да са били свръхпродадени“, което може да означава, че възстановяването е „краткосрочно“, коментира Тина Тън, пазарен анализатор в CMC Markets, в бележка.

В предишната сесия пазарът беше "стреснат" от данни, които показаха, че производството на суровината в САЩ остава близо до рекордно високи нива, въпреки че запасите са се свили, пишат анализатори от ANZ в бележка.

Част от поевтиняването беше и в резултат на по-високите запаси от горива, коментират анализаторите на ANZ.

Запасите от бензин са нараснали с 5,4 млн. барела миналата седмица до 223,6 млн. барела, съобщи Агенцията за енергийна информация (EIA) в сряда, далеч надхвърляйки очакванията за нарастване от 1 милион барела.

За първи път от година насам пазарната структура за договорите върху Брента премина към търговия в контанго, при която по-краткосрочните фючърси са по-евтини от тези за шест месеца по-късно. Договорите върху WTI също преминаха към търговия в контанго за шест месеца.

Пазарът, който се връща към контанго, предполага, че има по-малко притеснения относно текущата ситуация с доставките и кара търговците да складират барели.

Цените на петрола изтриха около 10% от стойността си, откакто Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници, известни като ОПЕК+, приеха доброволни съкращения на добива с общо 2,2 млн. барела дневно.

„Петролните пазари изглежда напълно игнорират действията на картела, имащи за цел да поддържат цените на петрола високи“, коментира Приянка Сачдева, анализатор от Phillip Nova, в бележка.

Проучване на Ройтерс установи, че производството на петрол от ОПЕК е спаднало през ноември, което е първото му месечно свиване от юли насам в резултат на ограничените доставки от Нигерия и Ирак, както и удължените съкращения в подкрепа на пазара от Саудитска Арабия и други членове на по-широкия алианс ОПЕК+.

Междувременно руският президент Владимир Путин и саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман се срещнаха, за да обсъдят бъдещото си сътрудничество за цените на петрола в сряда, като членове на ОПЕК+, което може да засили доверието на пазара в ефекта от съкращенията на добива.

Кувейт и Алжир също потвърдиха своята подкрепа и се ангажираха да спазват доброволните съкращения.

„Сигналите, че инфлацията се забавя, (също) засилват опасенията от икономическо забавяне в световен мащаб и на свой ред потиска търсенето на горива“, коментира Сачдева.

Китайските митнически данни показват, че вносът на суров петрол през ноември е спаднал с 9% спрямо година по-рано, тъй като високите нива на запаси, слабите икономически показатели и забавянето на поръчките от независими рафинерии намаляват търсенето.

Въпреки че общият внос се е свил на месечна база през ноември, износът на Китай е нараснал за първи път от шест месеца насам през ноември, което предполага, че фабричният сектор може би започва да се възползва от засилването на световните търговски потоци.

*Цените са актуални към 8:40

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:47 | 07.12.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още