fallback

И тази криза ще отмине – след инфлацията и по-високите лихви фондовите борси бележат ръстове

Инвеститорите залагат, че наближава краят на паричното затягане, а инфлацията го потвърждава

11:30 | 04.12.23 г.
Автор - снимка
Създател

В последния месец от годината е време за равносметка. Преди близо две години Русия нахлу в Украйна и освен геополитическо отражение, войната създаде сериозни проблеми на инвеститорите, които не знаеха какво предстои. От картината не могат да бъдат изключени и централните банки, които трябваше да съобразят политиката си с новата ситуация сравнително бързо. Миналата година по това време се прокрадваха надежди, че през 2023 г. нещата ще се стабилизират, цените на горивата ще се понижат и като цяло няма да има такъв основен проблем, предизвикващ волатилност на всички пазари и колебание у инвеститори и централни банкери. Със сигурност спокойните прогнози не се сбъднаха, целта за инфлация от 2% на повечето регулатори все още не е постигната, а военното напрежение се усили с конфликта на още един фронт – в Близкия изток. И въпреки това пазарите го преодоляват.

Една от тези възходящи тенденции беше напълно очаквана и обяснима – тази на златото. В несигурни времена, със славата си на актив убежище, то поскъпва. Такъв е и случаят тази година, като от началото на годината цената му се е повишила с 10,5%. Една от очевидните причини за неотдавнашното рали на златото е, че пазарът смята, че лихвените проценти - по-конкретно тези в САЩ, са достигнали своя връх.

Биковете на фондовите борси също се засилиха в последно време на фона на прогнозите, че Федералният резерв на САЩ е приключил с лихвените повишения. Световните пазари отбелязаха най-големия си месечен ръст от три години насам през ноември.

„Сега пазарът възприема идеята, че инфлацията вече не е проблем. Ако тя вече не е проблем, Фед също вече не е. Ако Фед не е проблем…, рисковите активи трябва да се представят по-добре“, коментира пред Financial Times Торстен Слок, главен икономист в инвестиционната компания Apollo.

Ръстът на цените в Европа също е близо до това да не бъде проблем, а да падне до здравословните 2%. Публикуваните актуални данни показаха, че общата годишна инфлация в еврозоната се е забавила значително, достигайки ниво от 2,4% през ноември. Базисната инфлация, която изключва волатилни елементи като храни и енергия, също се забавя и с нивото си от 3,6% се доближава все повече до общата. През миналата седмица стана ясно, че инфлацията в Германия също се e забавила значително през ноември, достигайки 2,3%.

Новините от Азия също бяха положителни. Индустриалното производство в Япония се е повишило за втори пореден месец през октомври, показаха данни на Министерство на икономиката, търговията и индустрията. Други резултати показаха, че продажбите на дребно в Япония са се повишили с 4,2% през октомври спрямо година по-рано, отбелязвайки 20-ти пореден месец на ръст.

В Южна Корея централната банка на страната смекчи ястребовия си тон, оставяйки лихвите си непроменени, загатвайки, че възможността за евентуална промяна в посоката на политиката наближава с времето. Според гуверньора Ри Чанйонг инфлацията вероятно ще се забави през следващите два или три месеца, преди да се доближи до 2% към края на 2024 г. или в началото на 2025 г.

На фона на това големите пазари приключиха седмицата без единна посока. Американският бенчмарк на сините чипове Dow Jones Industrial Average се повиши с 2% до 36 245,5 пункта, а широкият измерител S&P 500 напредна с 0,7% до 4594,63 пункта. Според прогноза на Bank of America индексът може да прехвърли психологическата граница от 5000 пункта в края на 2024 г. Teхнологичният показател Nasdaq Composite записа ръст от 0,2% до 14 305,03 пункта.

В Европа френският измерител CAC се повиши с 0,73% до 7346,1 пункта, а германският показател DAX регистрира седмичен ръст от 2,44% до 16 397,52 пункта. Бенчмаркът на Лондонската борса FTSE напредна с 0,55 на сто до 7529,35 пункта.

В Азиатско-Тихоокеанския регион борсите се оцветиха в червено, а хонконгският Hang Seng записа най-голям спад в региона, понижавайки се с 4,79% до 16 830,3 пункта. Японският Nikkei 225 изтри 0,83% от стойността си до 33 431,51 пункта, а в континентален Китай индексът Shanghai Composite се понижи с 0,22% до 3031,64 пункта.

На петролния пазар Брентът поевтиня с 2,1%, а цената на американския сорт WTI се понижи с 1,9%.

С тези резултати пазарите навлизат в новия празничен и последен месец, в който се очакват още данни на статистическия фронт. А ето и кои са те:

Следващата седмица в Съединените щати на фокус ще бъде докладът за работните места в страната на Бюрото по трудова статистика, проучването на института ISM за индекса на мениджърите по поръчките в сектора на услугите (PMI) и предварителната оценка на потребителските нагласи, направена от университета в Мичиган. Ключови ще бъдат и данните за заетостта на ADP, докладът за външната търговия, фабричните поръчки и окончателните резултати за фабричното производство през третото тримесечие.

В Канада очакванията са централната банка да запази основните лихвени проценти непроменени на фона на индикациите за постепенно забавяне на инфлацията в страната, заедно с признаците за разхлабване на пазара на труда. 

В Европа всички погледи ще бъдат насочени към Германия с очакваните данни за търговията през октомври, които вероятно ще отчетат спад както на износа, така и на вноса. Очаква се индустриалното производство леко да се възстанови след четири месеца на спад.

В цялата еврозона се очаква продажбите на дребно да нараснат през октомври, а данните за брутния вътрешен продукт (БВП) вероятно ще потвърдят, че икономиката се е свила леко през третото тримесечие. От Франция също се очакват данни за индустриалното производство и търговския баланс, а от Италия за промишленото производство, продажбите на дребно и индекса на мениджърите по поръчките в сектора на услугите. Испания ще публикува данни за безработицата и индекс на мениджърите по поръчките в сектора на услугите.

Очаква се Турция да отчете нивото на инфлацията си и да проследи външната си търговия. 

Във Великобритания на фокус ще бъдат данните за индекса на цените на жилищата Halifax, продажбите на дребно, а също и резултатите за продажбите на нови автомобили. На Острова ще бъдат публикувани и данни за индекса на мениджърите по поръчките на S&P.

В Китай данните за търговията за ноември ще дадат яснота за въздействието на последните икономически стимули и ликвидни инжекции върху търсенето на ресурси и икономическата активност. Най-голямата икономика в Азия също ще представи актуалните си резултати за ръста на потребителските цени и инфлацията на производствените цени. 

В Япония вниманието ще бъде насочено към декемврийския индекс Tankan, последван от данните за състоянието на текущата сметка през октомври. В Австралия се очаква централната банка да запази основната си лихва непроменена, след като нивото на инфлацията през октомври беше изненадващо по-ниско. Малко след това инвеститорите ще разгледат и данните за БВП на Австралия през третото тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:31 | 04.12.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още