fallback

Петролът поевтинява в началото на новата седмица след решението на ОПЕК*

Доброволните съкращения предизвикват съмнения дали производителите ще ги приложат напълно

10:04 | 04.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Фючърсите върху петрола обръщат курса, след като се повишиха за кратко в понеделник, на фона на стабилен натиск след решението на ОПЕК+ и опасенията за растежа на световното търсене на горива. Рискът от прекъсване на доставките заради конфликта в Близкия изток обаче ограничава поевтиняването на суровината, пише Ройтерс.

Фючърсите върху суровия петрол от типа Брент поевтиняват с 0,91%, или 72 цента, до 78,16 долара за барел, докато цената на фючърсите върху американския суров петрол West Texas Intermediate се понижава с 63 цента, или 0,85% до 73,44 долара за барел.

„Цената на суровия петрол вероятно е под постоянен натиск от решението на ОПЕК+... Намалението на по-сериозните съкращения на ОПЕК+ е оправдано, но към момента суровинният комплекс напълно ги пренебрегва“, смята Вандана Хари, основателка на Vanda Insights.

Цените на петрола се понижиха с повече от 2% миналата седмица заради скептицизма на инвеститорите по повод размера на съкращенията на доставките, въведени от Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници, сред които и Русия (ОПЕК+), и притесненията, свързани със слабата фабрична активност.

Съкращенията на ОПЕК+, обявени в четвъртък, по същество са доброволни, което предизвиква съмнения дали производителите ще ги приложат напълно или не. Инвеститорите също не са сигурни как ще бъдат измерени съкращенията.

Възобновяването на военните действия между Израел и „Хамас“ подкрепиха цените на петрола, заяви анализаторът на CMC Markets Тина Тен.

„Въпреки това цените на петрола може да останат под натиск за момента заради разочароващото икономическо възстановяване на Китай и засиленото производство в САЩ“, допълни Тен.

Броят на действащите петролни платформи в САЩ се повиши с пет до 505 тази седмица, достигайки най-високата си стойност от септември насам, заявиха от фирмата за енергийни услуги Baker Hughes в своя доклад, публикуван в петък.

Що се отнася до руския петрол, западните страни засилиха усилията си да наложат горна граница от 60 долара за барел за доставките на руски петрол по море, като наказание за войната в Украйна.

Отделно от това Белият дом заяви в петък, че е готов да "спре" с облекчаването на санкциите за Венецуела, също членка на ОПЕК през следващите дни. Междувременно Индия започна отново да купува венецуелски петрол.

*Цените са актуални към 9:45 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:04 | 04.12.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още