fallback

Данните за инфлацията в Германия тласнаха DAX рязко нагоре

Британският FTSE 100 единствен не се вписа във възходящата тенденция в Европа в сряда

20:28 | 29.11.23 г.

Германските пазари постигнаха силен ръст след по-добрите от очакванията данни за инфлацията в най-голямата икономика в еврозоната, които повишиха надеждите, че Европейската централна банка ще намали лихвите догодина. В същото време италианските пазари достигнаха най-високото си ниво от 2008 г. насам, предават Ройтерс и CNBC.

Германският DAX се повиши с 1,1% до ниво от 16 166,45 пункта и достигна 4-месечен връх, след като публикувани в сряда данни показаха, че инфлацията в Германия се е забавила повече от очакваното през ноември.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 се понижи с 0,43% до ниво от 7423,46 пункта. Френският CAC 40 прибави 0,24% и завърши деня на ниво от 7267,64 пункта.

Доходността по европейските облигации се понижи, като тази по бенчмарковите 10-годишни германски облигации спадна до над тримесечно дъно от 2,4%.

Паневропейският индекс Stoxx 600 нарасна с 0,4%, като чувствителните към лихвите сектори на недвижимите имоти и технологиите прибавиха по над 1,5%.

Италианският индекс на сините чипове FTSE MIB се повиши с 1,1% и достигна най-високото си ниво от август, като завърши на връхна точка, видяна за последен път през 2008 г. Това се случи около две седмици, след като рейтинговата агенция Moody’s повиши перспективата за дълга на страната на стабилна.

Книжата на Stellantis поскъпнаха с 5,1% и оглавиха италианския индекс, след като американският партньор General Motors очерта планове за обратно изкупуване на акции на стойност 10 млрд. долара.

Макар че повечето пазари в региона отбелязаха ръст, британският FTSE 100 не се вписа в тенденцията, тъй като слабото представяне на финансовия сектор натежа върху международно фокусирания индекс.

Гуверньорът на Английската централна банка (АЦБ) Андрю Бейли заяви, че централната банка „ще направи всичко необходимо“, за да върне инфлацията към целта си от 2%, и допълни, че все още не е видял достатъчен напредък към тази цел, за да бъде уверен.

На корпоративния фронт цената на акциите на Philips се понижи с 3,7%, след като Агенцията по храните и лекарствата в САЩ съобщи, че известява пациентите за проблеми с безопасността на машини на нидерландската компания за технологии в здравеопазването, използвани за лечение на сънна апнея.

Цената на акциите на Siltronic нарасна с 9%, след като Berenberg повиши рейтинга на книжата на германския доставчик на оборудване за чипове от „задръж“ на „купувай“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:29 | 29.11.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още